Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin chce testovať na Pobaltí solidaritu NATO: Mohol by vykonať hybridný útok!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ruský prezident Vladimir Putin by mohol vykonať hybridné útoky na niektorý z pobaltských štátov, aby otestoval, či sa Severoatlantická aliancia zmobilizuje. V rozhovore pre denník The Daily Telegraph to tvrdí bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Putin má podľa Rasmussena nebezpečné ambície, ktoré siahajú za Ukrajinu, a chce vyskúšať rozhodnosť Západu, pokiaľ ide o Pobaltie. Skutočným cieľom Kremľa je narušiť solidaritu aliancie a obnoviť nadvládu Ruska vo východnej Európe.
 
"Tu nejde o Ukrajinu. Putin chce vrátiť Rusko do jeho pôvodnej pozície veľmoci," vyhlásil niekdajší šéf NATO. "Je vysoko pravdepodobné, že bude intervenovať v Pobaltí, aby vyskúšal článok 5 Severoatlantickej aliancie," dodal s poukazom na zakladajúce zmluvu NATO. Jej piaty článok zakotvuje kolektívnu bezpečnosť. Vyplýva z neho, že ozbrojený útok hoci na jediného člena aliancie bude považovaný za útok na všetky členské štáty a bude mať za následok koordinovanú akciu, vrátane možného použitia ozbrojenej sily.
 
"Putin vie, že ak prekročí túto červenú čiaru a zaútočí na člena NATO, bude porazený. To si povedzme úplne jasne," konštatoval Rasmussen. Zároveň ale upozornil, že ruský prezident je "špecialista na hybridný vojnu".
 
Panujú obavy, že Kremeľ vyvolá v Estónsku alebo v Lotyšsku konflikt podobný východnej Ukrajine, pretože tam žijú silné ruské menšiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu