Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európska centrálna banka prvýkrát zaviedla záporný úrok: Okamžitý pád eura!

Európska centrálna banka
Európska centrálna banka (Zdroj: SITA)

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) na svojom štvrtkovom zasadaní znížila úrokové sadzby na rekordné minimum. Jednodňovú sterilizačnú, čiže depozitnú sadzbu posunula do negatívneho teritória, aby banky donútila zväčšiť poskytovanie úverov.

Týmto krokom ECB bojuje proti riziku deflácie. Depozitnú sadzbu banka znížila na úroveň -0,1 %, čo znamená, že banky jej budú v podstate platiť za to, že v nej budú mať jednodňové vklady.

Svoju hlavnú refinančnú sadzbu Európska centrálna banka zredukovala na 0,15 % a jednodňovú refinančnú sadzbu na úroveň 0,4 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že hlavnú refinančnú sadzbu banka zníži až na 0,10 % z úrovne 0,25 %. Zníženie depozitnej sadzby je v súlade s očakávaniami ekonómov.

Všeobecne sa predpokladá, že zníženie úrokových sadzieb budú sprevádzať ďalšie opatrenia ECB, ako napríklad ponúknutie bankám lacných dlhodobých úverov za podmienky, že tieto financie použijú na ďalšie pôžičky pre firmy.

Ako túto zmenu pocíti bežný občan?

Opýtali sme sa na to odborníka Martina Vlachynského z inštitútu INESS. "Okamžité prejavy sú malé a pre bežného človeka sotva povšimnuteľné (ECB znižovala sadzby od začiatku krízy už viackrát). Prejaví sa to znížením úrokov na sorení na jednej strane a zlacnením úverov na druhej strane," povedal pre Topky.

Veľa bude záležať ako sa k tomu postavia samotné komerčné banky. Isté je zatiaľ len to, že euro oslabilo. Nesporne je to však historický krok.

"Prerazenie nulovej hranice je zaujímavé z historického hľadiska, ale reálne efekty nebudú príliš iné ako pri znížení napr. z 0,25% na 0,0%. Banky majú totiž len tri možnosti čo urobiť s peniazmi: požičať ich (to je riskantné), uložiť v trezoroch (ale to je veľmi drahé), alebo uložiť na virtuálnych účtoch ECB. Takže pre banky bude aj naďalej dávať zmysel ukladať si časť prebytočných peňazí na depozitných účtoch ECB," zakončil analytik.

Euro kleslo v reakcii na zníženie sadzieb ECB

Spoločná európska mena vo štvrtok oproti doláru oslabila na štvormesačné minimum v reakcii na to, že Európska centrálna banka (ECB) znížila úrokové sadzby. Depozitnú sadzbu banka zredukovala na úroveň -0,1 %, hlavnú refinančnú sadzbu na 0,15 % a jednodňovú refinančnú sadzbu na úroveň 0,4 %. Trhy okrem toho očakávajú, že ECB finančným inštitúciám ponúkne dlhodobé úvery s cieľom podporiť poskytovanie pôžičiek.

Euro voči doláru na obchodovacej platforme EBS kleslo na 1,3557 USD/EUR, čiže najnižšie od začiatku februára. Oproti jenu oslabilo o 0,4 % na 139,10 JPY/EUR. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, stúpol na štvormesačné maximum 80,786 bodu. Oproti jenu však dolár oslabil o 0,2 % na 102,55 JPY/USD.

ECB prijala sériu menových stimulov

Európska centrálna banka (ECB) ponúkne bankám cielené dlhodobé úvery s cieľom presvedčiť ich, aby poskytovali pôžičky. ECB o tom rozhodla na svojom štvrtkovom zasadaní. Banka sa okrem toho pripravuje na to, že v budúcnosti bude nakupovať cenné papiere založené na aktívach a rozhodla, že preruší sterilizáciu svojich doterajších nákupov dlhopisov. Tieto kroky ECB prijala zároveň so znížením hlavnej úrokovej sadzby na 0,15 % a posunutím depozitnej sadzby do negatívneho teritória.

Cieľom opatrení, ktoré Európska centrálna banka prijala vo štvrtok, je stimulovať ekonomiku eurozóny. "Pri plnení nášho mandátu udržiavania cenovej stability sme rozhodli o kombinácii opatrení s cieľom dodatočne uvoľniť menovú politiku a podporiť poskytovanie úverov reálnej ekonomike," povedal na tlačovej konferencii šéf ECB Mario Draghi. Dodal pritom, že banka nebude váhať podniknúť ďalšie kroky na podporu ekonomiky, ktorá je slabá a poškodzuje ju veľmi nízka inflácia.

"Ak to bude nevyhnutné, budeme pri ďalšom uvoľnení menovej politiky konať rýchlo. Rada guvernérov je jednotná vo svojom záväzku použiť aj nekonvenčné nástroje v rámci svojho mandátu, ak sa to stane nutné pre ďalšie riešenie problému príliš dlhého obdobia nízkej inflácie," konštatoval Draghi.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu