Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chemické zbrane použili v Sýrii aj povstalci, tvrdí Rusko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko predložilo Bezpečnostnej rade OSN dôkazy, že sýrski povstalci opakovane použili chemické zbrane. Oznámil to dnes predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov.

 "Nielen sýrska vláda, ale aj militanti majú chemické zbrane. Opakovane ich použili," citovala agentúra ITAR-TASS Puškova počas zasadania Dumy. Šéf zahraničného výboru zároveň vyjadril obavy z provokácií, ktoré majú narušiť návrh Moskvy, aby Sýria odovzdala svoj arzenál chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu. "Máme informáciu, hoci si netrúfam hodnotiť je spoľahlivosť, že v radoch ozbrojenej opozície v Sýrii kolujú nápady zaútočiť na území Izraela a opäť hodiť vinu na sýrsku vládu," povedal Puškov.

Podľa neho sa "mnohí poprední aktéri tohto konfliktu, nielen militaristi v USA, zapoja do plánu prekaziť ruský návrh". "Vieme, že v arabských krajinách existujú sily, ktoré považujú vojenský scenár za jedinú možnosť. Preto sa nedajú vylúčiť nové provokácie," konštatoval Puškov.

Ako dodal, očakáva výrazné zhoršenie situácie z toho dôvodu, že Moskva predložila mierovú iniciatívu, ktorá môže byť reálnym východiskom zo situácie a "berie pôdu pod nohami americkému plánu vojenského útoku na Sýriu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu