Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najhorúcejší kandidát prehovoril: Je čas, aby pápež nebol z Európy!

Peter Kodwo Appiah Turkson Zobraziť galériu (2)
Peter Kodwo Appiah Turkson (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Po rezignácii pápeža Benedikta XVI. svet zaplavili špekulácie o tom, kto sa stane jeho nástupcom. Hoci padali viaceré mená, jedno z nich sa skloňuje oveľa častejšie ako iné. Ide o ghanského kardinála Petra Turksona (64), podľa ktorého nastal čas, aby na Petrov stolec zasadol človek z rozvojového sveta.

"Mladé cirkvi" v Afrike a Ázii majú vyzretých duchovných schopných viesť cirkev, povedal v rozhovore s agentúrou AP. Katolícka cirkev v jednotlivých krajinách Afriky a Ázie je podľa Turksona dostatočne pevná a už vraj odtiaľ vzišli "zrelí kňazi a preláti schopní viesť aj túto svetovú inštitúciu".

Turkson dodal, že tretí svet nepotrebuje "svojho" pápeža, aby prosperoval. Exponenciálne vraj rástol aj za európskych pápežov. Zdôraznil ale, že pápež z rozvojového sveta, kde žije polovica zo zhruba 1,2 miliardy katolíkov, by výrazne prispel k povzbudeniu tamojších obyvateľov.

„Znamenalo by to pre mňa veľa. Musel by som zmeniť vlastný život, urobiť veľa ústupkov a naučiť sa nové veci. Už som bol arcibiskupom, bol som akýmsi vodcom a keby som sa stal pápežom, musel by som sa naučiť viesť celý kresťanský svet,“ povedal Turkson, ktorý by chcel kráčať v šľapajach Benedikta XVI. a šíriť jeho odkaz.

Najhorúcejší kandidát prehovoril: Je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Turkson patrí medzi najväčších favoritov na budúci hlavu rímskokatolíckej cirkvi. Okrem neho sa medzi nimi objavujú z tretieho sveta napríklad mená nigérijského kardinála Francisa Arinzeho, Brazílčana Odile Pedra Scherera alebo Argentínčana Leonarda Sandriho.

Peter Turkson, ako šéf Pápežskej rady pre spravodlivosť a mier od októbra 2009, je hlásateľom spoločenskej morálky Cirkvi. V reakcii na globálnu ekonomickú krízu vypracoval tento niekdajší arcibiskup ghanskej Strednej oblasti (Cape Coast) v roku 2011 návrh na reformu medzinárodného finančného systému. Na nedávnej vatikánskej synode premietol video kritizujúce moslimov, čo vyvoláva pochybnosti o jeho vnímaní islamu. Podľa stávkových kancelárií má však najväčšie šance stať sa pápežom a bol by tak prvým pápežom tmavej pleti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu