Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemocnica smrti: Pacienti zomierali vo výkaloch, bez liekov a potravy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

STAFFORD - Niekoľko stoviek pacientov zomrelo v minulých rokoch v nemocnici v anglickom Stafforde za hrozných podmienok, zrejme hladom a smädom. Vyplýva to z najnovšej správy britskej zdravotnej služby (NHS), podľa ktorej nastala potreba radikálne zmeniť podmienky v britskom zdravotníctve.

Podľa agentúry Reuters ide o jeden z najhorších škandálov od vzniku NHS v roku 1948. Stredajšia správa NHS upozorňuje, že odhadom okolo 400 až 1200 pacientov zomrelo zbytočne v staffordskej nemocnici v období od januára 2005 do marca 2009.

"Pacienti boli tak zúfalo smädní, že pili vodu zo špinavých váz," citoval z dokumentu v prejave k parlamentu britský premiér David Cameron. Situáciu v nemocnici označil za "ohavný zoznam klinických a manažérskych zlyhaní" a v mene vlády a krajiny sa ospravedlnil všetkým rodinám postihnutých osôb. "Toto je príbeh otrasného a zbytočného utrpenia stoviek ľudí," komentoval škandál advokát Robert Francis, autor 3000 stranovej správy.

"Boli poškodení systémom, ktorý ignoroval varovné príznaky a postavil firemnú sebeckosť a kontrolu nákladov nad záujmy pacientov a ich bezpečnosť," dodal vo vyhlásení v televízii v deň, kedy bola správa zverejnená.

Trýznivé podrobnosti o tom, čo sa stalo v Stafforde, podľa Reuters národ šokovali. "Starší a postihnutejší pacienti boli neumytí, nedostávali najesť ani napiť. Boli zbavení dôstojnosti a rešpektu. Niektorí pacienti si museli uľavovať vo svojich posteliach, keď im nikto z personálu nemocnice nepomohol, aby sa dostali na záchod," povedal Francis.

Podľa neho niektorí pacienti boli ponechaní v bielizni znečistenej výkalmi a niektorí, ktorí nemohli bez pomoci jesť a piť, proste potraviny a vodu nedostali. Lieky boli predpisované, ale nepodávali sa. "Mnohí ťažko uveria tomu, že toto všetko sa mohlo stať v nemocnici NHS," vyhlásil Francis. Podľa neho sa v nemocnici držalo všetko v utajení. Vládol tam systém, ktorý účinne umlčiaval všetkých, ktorí na nezrovnalosti upozorňovali, a ignoroval všetky sťažnosti. Vedenie nemocnice sa zameriavalo na úzke byrokratické ciele a na udržiavanie vyrovnaného rozpočtu tak, aby mohlo získať prestížny status dôveryhodnej inštitúcie NHS. Úplne tak ignorovalo kvalitu zdravotnej starostlivosti.

Francis upozornil, že NHS prešla v posledných desiatkach rokov niekoľkými hlbokými reorganizáciami a že cesta k zlepšeniu situácie tadiaľ ani nevedie. Podľa neho sú potrebné "kultúrne" a nie organizačné zmeny. V jeho 290 odporúčaniach nápravy napríklad stojí, že pacienti musia byť vždy na prvom mieste. Zdravotníci by mali podstúpiť prevýchovu, aby k pacientom boli láskaví a úprimne ich informovali o ich stave. Porušenie týchto povinností by podľa Francisa malo byť trestné.

Zakázané by tiež malo byť podsúvanie dokumentov, ktoré pacienti musia podpísať a vyžadujú od nich mlčanlivosť ohľadom pobytu v nemocnici, ktorá sa tak bráni neskorším sťažnostiam. Premiér Cameron k tomu podotkol, že správa je zistením systémového zlyhania v NHS. Podľa neho to tiež znamená, že "nemožno s istotou povedať, že zlyhanie starostlivosti je obmedzené len na jednu nemocnicu." Sľúbil, že vytvorí novú funkciu hlavného inšpektora nemocníc a že na jeseň presadí nový režim kontroly zdravotníckych zariadení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu