Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Unikol tajný dokument z Bruselu: EÚ chce manipulovať voľby cez internetové diskusie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Niekedy až človek žasne nad tým, na čo všetko smerujú peniaze Európskej únie, ktoré do nej nalievajú jednotlivé členské krajiny. Najnovšie vzbudila vlnu pobúrenia informácia, podľa ktorej poputuje časť rozpočtových prostriedkov na sledovanie diskusných fór na internete.

Správu, ktorá poteší asi len málokoho, priniesol britský denník Telegraph. Píše, že Európsky parlament (EP) v súvislosti s voľbami v roku 2014 čoskoro začne monitoring európskej tlače v snahe odhaliť obsah s protieurópskymi myšlienkami. Navyše chce sledovať a ovplyvňovať aj diskusie prebiehajúce na webe.

EP týmto spôsobom bude môcť manipulovať s verejnou mienkou, čo ho podľa tajného dokumentu, ku ktorému sa Telegraph dostal, bude stáť dva milióny libier (asi 2,3 miliónov eur). To znie prinajmenšom podivne, keď zoberieme do úvahy fakt, že sa unijný parlament stále nevie dohodnúť na rozpočte pre budúci rok.

Najviac sa "monitorovacia skupina" bude zameriavať na štáty, kde je euroskepticizmus na vzostupe. "Analytici budú sledovať verejné diskusie na blogoch a sociálnych sieťach, na základe ktorých potom identifikujú nosné témy a aj ich zdroje. Budú tak môcť aktívne ovplyvňovať debaty a viesť ich smerom, ktorý im vyhovuje," spomína sa v dokumente pod názvom "Politické smernice pre inštitucionálne informácie a komunikačnú kampaň", ktorý bol schválený v júli minulého roku.

Správa vyvolala vlnu kritiky, ku ktorej sa pridal napríklad britský europoslanec Paul Nutfall. Tieto praktiky sú podľa neho signálom, že politická neutralita únie prakticky neexistuje. "Dať vyše dva milióny na to, aby sme zamestnancov EÚ zmenili na twitterových trollov, nie je len zbytočným mrhaním peňazí, ale je to navyše aj vrcholne smiešne," vyhlásil. Europarlament sa k dokumentu oficiálne nevyjadril. Prostredníctvom svojich hovorcov len odkázal, že ide o "internú správu pre vnútorné potreby inštitúcie".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu