Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Česku uznali marihuanu ako liek: Kúpite ju v lekárni!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Marihuana bude legálne slúžiť na zmiernenie závažných ochorení. K dostaniu bude ešte tento rok v lekárňach na elektronický predpis. Pacienti si ju zatiaľ budú musieť kúpiť. Počíta s tým novela o využívaní konope na liečebné účely, ktorú dnes schválil Senát hlasmi 67 zo 74 prítomných členov hornej komory. Zákon ešte dostane na podpis prezident.

Senátori ČSSD poukazovali na to, že konope bude v lekárňach pre rad pacientov cenovo nedostupný, ak by nebolo aspoň čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia. Poisťovne sa tomu zatiaľ bránia. Pacient by za konope mohol podľa doterajších odhadov zaplatiť až 10 000 korún mesačne. Nelegálne si ale drogu podľa kritikov zaobstará naďalej oveľa lacnejšie.
   
"Nedotované konope bude pacientom k ničomu," uviedol napríklad senátor ČSSD Petr Gawlas. Norma podľa neho len zakonzervuje súčasný stav. Bude potrebné presvedčiť poisťovne, že konope je v niektorých prípadoch skutočne liek, povedal. Spoluautor poslaneckej predlohy Pavel Bém (ODS) priznal, že úhrada konope z poistenia nemohla byť v zákone obsiahnutá v záujme jej presadenie.
   
"Je to zatiaľ o veľkom biznise," uviedla podpredsedníčka Senátu Alena Gajdušková (ČSSD). Podľa nej je potrebné hľadať cestu, ako zabrániť prípadnej kriminalizácii pacientov, ktorí si konope pestujú pre vlastnú potrebu, alebo umožniť "babkám korenárkám", aby jednu rastlinku mohli použiť na výrobu lieku. "Ak je možné v zákone formulovať to, že malé množstvo drogy nie je kriminalizované, neviem, prečo by sme nemohli tolerovať skutočne tie babky korenárky," dodala.
   
Marihuanu je možné používať napríklad na zmiernenie príznakov rakoviny, Parkinsonovej choroby, roztrúsenej sklerózy alebo atopického ekzému. Na dovoz a distribúciu konope bude dohliadať Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý má do roka začať vydávať licencie tuzemským pestovateľom.
   
ŠÚKL tiež bude určovať, na akej ploche sa konope bude pestovať. Ústav má napríklad vydávať maximálne päťročné licencie pestovateľom a organizovať výberové konania na nákup marihuany, ktoré má byť dvojkolové. V druhom kole bude rozhodujúcim kritériom cena konope. Podmienkou pre udelenie licencie bude tiež to, že tuzemské konope bude lacnejšie ako dovážané.
   
Senátor a prezident Agrárnej komory Jan Veleba zákon podporil práve kvôli tuzemským pestovateľom. "Každá nová komodita je pre našich poľnohospodárov dobrá," uviedol Veleba, aj keď priznal, že konope sa celkom určite nebude v Česku pestovať na tisícoch hektárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu