Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pobrežie Kanady zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozia aj cunami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VANCOUVER - Provinciu Britská Kolumbia na západe Kanady zasiahlo v sobotu večer zemetrasenie o sile 7,7 stupňa. Epicentrum bolo asi 200 kilometrov južne od prístavného mesta Prince Rupert. Ohnisko zemetrasenia bolo v hĺbke približne desať kilometrov, informovala americká geologická služba USGS.

 Otrasy boli zaznamenané v sobotu o 20:04 tamojšieho času (dnes 04:04 SEČ) u Ostrovov kráľovnej Charlotty, na ktorých žije dohromady asi 5000 ľudí. Zatiaľ nie sú hlásené obete alebo škody na majetku. Následné zemetrasenie o niekoľko minút neskôr malo silu 5,8 stupňa Richterovej stupnice.

Tichomorské centrum pre varovanie pred cunami uviedlo, že neočakáva žiadnu ničivú prívalovú vlnu. Regionálne aljašské centrum však vydalo varovanie pred menšími cunami pre časti pobrežia Britskej Kolumbie a Aljašky, ktoré sa týka aj miest Craig a Sitka. Tiež na časti pobrežia Havajských ostrovov by sa podľa úradov mohlo vyskytnúť "menšie, neničivé kolísanie hladiny a silné alebo neobvyklé prúdy".

Zemetrasenia na západe Kanady sú pomerne časté. V auguste zasiahlo zemetrasenie o sile 5,6 stupňa Richterovej škály juhozápadné pobrežie Kanady. Vlani v septembri udrelo neďaleko Vancouveru zemetrasenie o sile 6,7 stupňa. Otrasy však nespôsobili vážnejšie materiálne škody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu