Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Steroidy z infikovaných ampuliek si vyžiadali už 11 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Počet ľudí, ktorí v Spojených štátoch ochoreli na plesňovú meningitídu po injekčnom podaní steroidov z infikovaných ampuliek, dosiahol 119 prípadov. Ochoreniu podľahlo už 11 pacientov, oznámilo v utorok americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Novú bilanciu, podľa ktorej sa počet zaznamenaných prípadov nákazy zvýšil o 14 oproti pondelku, zverejnili po tom, ako najmenej jedno ochorenie hlásili v desiatom štáte USA - v New Jersey.

Ďalšími štátmi, v ktorých sa prípady vyskytli, sú Tennessee, Michigan, Virgínia, Indiana, Florida, Maryland, Minnesota, Severná Karolína a Ohio.

Zdravotnícke úrady spojili rozšírenie zriedkavého ochorenia s infikovanými ampulkami steroidových injekcií, používaných proti bolesti chrbtice. Steroid vyrobený špecializovanou lekárenskou spoločnosťou v štáte Massachusetts mohol byť injekčne podaný približne 13.000 pacientom, varovali úrady.

Firma liečivo zaslané do kliník v 23 štátoch stiahla, rovnako ako neskôr všetky svoje produkty. Meningitída je zápal mäkkých blán mozgu a miechy spôsobený rôznymi pôvodcami. U nakazených pacientov sa začnú prejavovať rozličné symptómy týždeň až štyri týždne po podaní injekcie infikovanej choroboplodnými zárodkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu