Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce výsledky výskumu: Jedlo a nápoje z mikrovlnky sú škodlivé!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: lad)

BRATISLAVA – Mnohé z dnešných moderných výdobytkov ako mobilné telefóny, či mikrovlnné rúry sú trvale predmetom vedeckého výskumu. Pod chvíľou sú publikované výsledky, ktoré raz hovoria o škodlivosti, inokedy presne naopak.

Škodlivé lúče

Uponáhľaná doba dáva zabrať aj zdravému stravovaniu. Donáškové služby počas pracovných dní ponúkajú potraviny, pri ktorých sa nemusíme obťažovať s varením. Jednoducho odstránime vrchnú vrstvu a hodíme do mikrovlnky. Navyše v ponuke nájdeme aj obed chudobný na kalórie. Jednoducho zdravé stravovanie, domnievame sa naivne. No podľa odporcov mikrovlnného žiarenia narobí takýto ohrev viac škody, než si myslíte. Problémom nie je len samotné žiarenie, to už v dnešných modeloch mikrovlnných rúr dostatočne odtienia dvierka. Skutočným problémom podľa nich je, že sa zmení molekulárna štruktúra vody a stáva sa tak  fyziologicky škodlivá. A v tele od degenerovaných molekúl nemôžeme očakávať rast zdravých buniek. Možno sa nad týmito fámami pousmejete, no treba brať do úvahy aj zaujímavú skutočnosť, že napríklad vo Švajčiarsku, Francúzsku a ďalších krajinách zakázali reklamu na mikrovlnné rúry.

Šokujúce výsledky výskumu: Jedlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: lad)


Zaujímavý experiment

Po prvý krát prišli so škodlivosťou mikrovlnného žiarenia v roku 1992, medializoval ich Raum und Zeit. Vo švajčiarskom Ústave biochémie a životného prostredia výskumníci otestovali na ôsmich dobrovoľníkoch účinky mikrovlnne zohrievaných potravín. Účastníkom pokusu menili každých druhý až piaty deň stravu. Prvý deň dostali čerstvé surové mlieko od biofarmára, potom to isté mlieko prevarili, ďalej dostali mlieko pasterizované a na záver pasterizované zohriate v mikrovlnke. Aj so zeleninou to bolo podobne. Prvý deň surová biozelenina, potom uvarená tradičným spôsobom. Následne zmrazená verzia a posledný deň mrazená zelenina ohriata v mikrovlnke. V určitých intervaloch im po jedle odobrali krv a urobili rozbor. Po analýze sa ukázalo, že mikrovlnné mlieko a zelenina spôsobili v krvi zmeny: padli všetky hodnoty hemoglobínu rovnako sa zmenil aj HDL "dobrý" cholesterol a LDL "zlý" cholesterol . Drasticky na krátku dobu klesla hladina lymfocytov.
Okrem toho pokus prostredníctvom svetlocitlivých baktérií dokázal, že mikrovlnné žiarenie sa dá do tela preniesť aj na potrave. Resumé testu teda znelo: jedlo a nápoje ohrievané v mikrovlnnej rúre sú pre ľudské telo škodlivé. Môžu v oslabenom organizme naštartovať nežiadúce procesy vedúce k tým najhorším chorobám. Pre úplnosť ale musíme dodať, že škodlivé karcinogénne procesy nastávajú aj pri tradičnom varení a pečení. Najmä keď nám niečo prihorí, alebo používame na vyprážanie pridlho rovnaký prepečený olej.

Voda z mikrovlnky ani na zavlažovanie

Samozrejme, švajčiarske skúsenosti nie sú jediné. Spomeňme ešte jeden súkromný experiment z roku 2006. Jedna anglická pani doma polievala dve identické rastlinky. Prvá dostávala odstátu vodu prevarenú v mikrovlnke a druhá prevarenú na sporáku. Prvej stačilo deväť dní aby uhynula. Tento domáci pokus nemá potrebné aspekty oficiality, no môže poukazovať na jeden fakt. A síce, že škodlivé nemusí byť iba unikajúce mikrovlnné žiarenie, (keďže rastlinky boli ďaleko od rúry), ale aj konzumácia zohriatych tekutín.

Ťažko povedať, či takéto „jóbovky“ obmedzia používanie mikrovlnných rúr v každodennom živote. Ak sa rýchleho ohrevu nedokážeme vzdať, mali by sme brať do úvahy aspoň základné pravidlá, medzi ktoré patrí aj to, že jedlo nezohrievame v plastových boxoch z ktorých sa uvoľňuje škodlivý bisfenol. Z podobného dôvodu je zakázaný aj ohrev dojčenských fliaš.

Šokujúce výsledky výskumu: Jedlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: lad)

Ako funguje

Zohrievanie jedla pomocou mikrovĺn náhodne objavili v roku 1940. Od roku 1952 sa používa komerčne, hoci prvá „rúra“ mala výšku 180 cm, vážila niekoľko sto kilogramov a vyžarovala omnoho vyšší výkon ako tie dnešné verzie. Svoju popularitu sa stále drží, pri návrhu novej kuchyne nechýba takmer nikdy. A to aj napriek tomu, že sa od roku 1970 stále hovorí o rôznych účinkoch na zdravie človeka.
Mikrovlny sú druhom elektromagnetického žiarenia. Ak takáto vlna zasiahne vhodnú elektricky nabitú látku rozkmitá ju. Molekuly takto do seba narážajú a dochádza k ich vzájomnému treniu. Musia prekonávať určitý odpor, čo sa premieňa na teplo. Materiály, ktoré mikrovlny ohrievajú sú voda, cukor a tuk. Mikrovlny dokážu elektróny v atómoch rozkmitať, ale nedokážu ich vytrhnúť a spôsobiť tak chemickú zmenu v látkach. Preto považujeme pôsobenie mikrovĺn za neškodné.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu