Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéfka MMF kritizovala Grékov pre dane: Sama zarába 444-tisíc a neplatí nič!

Christine Lagardeová
Christine Lagardeová

BRUSEL - Riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová (56) svojimi výrokmi nedávno rozhnevala Grékov. Podľa nej by konečne mali prestať "fňukať" a začať platiť dane. Ona sama pritom žiadne neodvádza.

Lagardeová si vyslúžila kritiku za svoje vyjadrenie v interview pre britský denník The Guardian, kde povedala, že by sa Gréci mali prestať vyhýbať plateniu daní a že pomoc podľa nej potrebujú oveľa viac deti v Afrike než ľudia v Aténach.

Zatiaľ čo francúzsky konzervatívny denník Le Figaro sa Lagardeovej zastal s tým, že slová o gréckom nedostatku daňovej disciplíny sú pravdivé, britský Guardian teraz pripomína, že Lagardeová si mala svoje výroky predsa len lepšie rozmyslieť.

Ako úradníčka v medzinárodnej inštitúcii poberá ročný plat vo výške 467 940 dolárov a k tomu ešte príplatky v hodnote 83 760 dolárov (dohromady cca 444-tisíc eur), ktoré sú od daní oslobodené. Zarobí tak viac peňazí, než prezident USA Barack Obama, ktorý navyše zo svojho platu dane odvádza.

Rovnako ako Lagardeová poberajú platy oslobodené od daní takmer všetci zamestnanci OSN. Zabezpečuje im to článok 34 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch z roku 1961. Ten ustanovuje, že diplomatickí pracovníci nebudú vystavení povinnosti platiť dane a poplatky, či už na národnej, regionálnej alebo miestnej úrovni. Lagardeová má navyše v zmluve možnosť požiadať o zvýšenie platu každého 1. júla po dobu jej päťročného mandátu. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu