Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozí návrat zákernej choroby: Zomiera aj polovica nakazených!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že detská obrna je teraz na vrchole. Nové ohniská sa objavili v krajinách, kde už bola táto choroba odstránená. Problémy má najmä Afrika, Tadžikistan a Čína. BBC však informovala, že sa nevyhla ani Európe.

Iniciatíva za globálne odstránenie detskej (GPEI) obrny pri WHO vyhlásila stav globálnej núdze a spustila plán rozšírenia vakcinácie v Nigérii, Pakistane a Afganistane, kde je detská obrna stále prítomná. Experti varujú, že by sa mohla vrátiť s mimoriadnou silou.

Bruce Aylward, ktorý vedie vo WHO kampaň za odstránenie detskej obrny, povedal: "Za posledných 24 mesiacov sme na troch kontinentoch - v Európe, v Afrike a v Ázii - videli hrozivo sa šíriace ohniská, ktoré zasiahli dospelých. V niektorých prípadoch päťdesiat percent z nakazených zomrelo."

"Ak plán odstránenia (obrny) zlyhá, uvidíme hrozný a krutý vzostup tejto choroby so všetkými dôsledkami," dodal Aylward.

Aylward uviedol, že problémom je nedostatok prostriedkov; chýba 950 miliónov dolárov a to viedlo dokonca k tomu, že v niektorých krajinách boli ukončené očkovacie kampane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu