Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Wall Street ožil: Americké indexy zázračne vzrástli!

Wall Street v panike Zobraziť galériu (10)
Wall Street v panike

NEW YORK/BRATISLAVA – Spojené štáty zasiahol najväčší prepad od krachu Lehman Brothers v roku 2008. Panika z Wall Street sa však už rozšírila do celého sveta. Prvé začali výrazne klesať ázijské a austrálske indexy a neskôr to zasiahlo aj Európu. Hrozí, že sa svet ocitne v najväčšej kríze od roku 1929. Všetci ekonómovia sú v očakávaní na akých pozíciách uzavrú piatkovú burzu v New Yorku americké indexy.

Prepad oznámili prvý raz médiá včera večer stredoeurópskeho času. Odborníci  tvrdia, že dôvodom je obava, že šanca na zotavovanie americkej ekonomiky po tom, čo zvýšili dlhový strop, je veľmi malá. K tomu sa pridružila dlhová kríza v Európe a správy o tom, že rokovať s Európskou komisiou začalo už aj Taliansko.„Ľudia hádžu uterák do ringu, lebo nevidia zotavovanie v žiadnej oblasti," citovala agentúra Reuters Miltona Ezratiho, analytika Lord Abbett. Prepadať sa začali firmy po celom svete, najmä banky a veľké globálne korporácie.

"Padáme zo strachu, že Taliansko nedokáže splácať svoj dlh," uviedol pre agentúru Reuters Michael Hefferman zo spoločnosti Austock Group obchodujúcej na austrálskej burze. Posledné správy hovoria o tom, že európske indexy hodinu po otvorení klesli v priemere už o 2,5 bodu. Najviac sa prepadli indexy talianskych bánk. UniCredit stratila 6 percent, Intesa Sanpaolo, matka našej VÚB banky, takmer 8 percent."Je tu veľa neistoty," povedal Howard Silverblatt, senior analytik index Standard & Poor.

10:30 Európska centrálna banka doobeda pokračovala v nákupoch dlhopisov. Hodinu po tom, čo japonská menová banka urobila kroky k znižovaniu jenu. 

10:50 Situácia na finančných trhoch už aktivizovala aj európskych politikov. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa kvôli vývoju na burzách stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a španielským premiérom Josém Zapaterom. Už včera spoločne rokovali aj s prezidentom Európskej centrálnej banky Jeanom-Claudom Trichetom. 

11:00 Od rána sa prepadá aj česká burza. Dokonca museli pozastaviť obchodovanie s akciami spoločnosti AAA Auto. Veľkú stratu zaznamenala aj mediálna spoločnosť CETV či Erste Bank.

11:04 Grécky premiér George Papandreou vyzval predsedu Európskej komisie, aby prijal okamžité opatrenia, ktoré by zamedzili ďalším prepadom.

11:20 Analytik Mark Mobiu tvrdí, že rozvojové krajiny sú momentálne na tom ekonomicky lepšie ako vyspelé štáty. Dôvodom je globálna kríza, ktorá dnes naplno zasiahla svet.

11:21 Už aj Európa sa dostáva v prepade na hodnoty z roku 2008, ktoré viedli k hospodárskej kríze.

Reakcia nemeckého obchodníka na prepad akcií

Prepad akcii
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

11:35 Čína a Japonsko vyzvali na globálnu kooperáciu. Švajčiarky frank zaznamenáva svoje maximá za posledné obdobie voči euru.

11:40 Austrálske trhy zatvorené. Zaznamenali najväčší jednodňový prepad od 20. novembra 2008. Vtedy bola panika spôsobená americkou hypotekárnou krízou a následným pádom Lehman Brothers. Po ňom nastala celosvetová recesia.

11:44 Zdroj z prostredia európskej menovej politiky tvrdí, že Európska centrálna banka nakupuje portugalské a írske dlhopisy a neplánuje nákupy rozšíriť aj o štátne cenné papiere Talianska a Španielska. Tie vzrástli na nové 14-ročné maximá. Investori totiž pokračujú vo výpredaji vládnych dlhopisov krajín s nižšími ratingmi, pretože ich znervózňuje neschopnosť tvorcov ekonomickej politiky zastaviť šírenie dlhovej krízy v eurozóne.

Na londýnskej burze vládne dnes tiež nervozita

Prepad akcii
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

11:45 Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Luc Coene poznamenal, že pre prežitie eura je nevyhnutá ďalšia politická integrácia Európy a európski predstavitelia by pravdepodobne mali smerovať k spoločným európskym dlhopisom.

11:55 Uzatvorené sú už aj ázijské akciové trhy. Prepady z paniky z Wall Street zasiahli všetky významné burzy, predovšetkým Tokio a Hong Kong. Hongkongská akciová burza stratila viac než 132 miliárd dolárov, dve hlavné čínske burzy stratili viac než 84 miliárd dolárov a taiwanský 48 miliárd dolárov. (zdroj: FactSet)

Ázia sa pádu nevyhla

Wall Street v panike
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

12:02 Taliansky minister hospodárstva Giulio Tremonti zvolal mimoriadne zasadnutie, na ktorom sa má diskutovať o tom, ako sa Taliansko vysporiada so špekulatívnymi útokmi.

12:30 Navyšovanie finančných záchranných mechanizmov v Európe napriek zvýšenej nervozite na finančných trhoch by nebolo podľa ministra financií Ivana Mikloša riešením dlhovej krízy. "Nepovažujem za riešenie otváranie otázky dodatočného navyšovania záchranných fondov nad rámec existujúcich dohôd. V tejto chvíli sa musia sily sústrediť na uvedenie dohody lídrov eurozóny do praxe,“ konštatoval Mikloš.

12:48 K zlepšeniu situácie na trhoch by mohla prispieť aj ratingová agentúra Standard & Poor´s. Tá vydala stanovisko, že Írsko ponecháva v ratingu BBB+ so stabilným výhľadom.

12:52 Španielska centrálna banka vyzvala EÚ, aby promptne zasiahla predovšetkým v Grécku. Obviňuje práve Európsku komisiu, že môže za vzniknutú situáciu, pretože dostatočne netlačila na Grécko.  

Na burze v Španielsku stihnú obchodníci napriek celosvetovej panike hrať aj karty

Prepad akcii
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

13:01 Euro posilnilo voči doláru na 1,4176 dolára za euro.

13:12 Súčasné výpredaje na svetových burzách znížili podľa agentúry Reuters hodnotu akcií celosvetovo o 2,5 bilióna dolárov. Pre porovnanie, je to akoby zo dňa na deň prestala existovať francúzska ekonomika. 

13:15 Európska komisia nebola pripravená na pád svetových trhov, pretože s touto možnosťou nepočítali. Potvrdil to eurokomisár Rehn. "Záchranné fondy pre zadĺžené krajiny nepriniesli taký efekt, ako očakávali európski lídri," vyhlásil.

14:00 Dôvodom aktuálneho prepadu akcií na svetových trhoch sú hlavne zhoršujúce sa makroekonomické dáta, ktoré naznačujú, že cyklická obnova ekonomík sa pomaly končí. "Za posledných niekoľko dní sme mohli vidieť veľmi slabé dáta z eurozóny, Veľkej Británie, Spojených štátov, ale aj Číny," tvrdí analytik akciových trhov spoločnosti TRIM Broker Ján Beňák. Druhým dôvodom je pokračujúca kríza v eurozóne, kde sa politikom nepodarilo ani po druhej záchrane Grécka zabrániť rozširovaniu krízy na iné krajiny, hlavne Taliansko.

14:11 Pred globálnou recesiou varuje aj riaditeľ nemeckého Inštitútu pre makroekonomiku a ekonomický výskum (IMK) Gustav Horn. „Situácia je znepokojujúca. Panika na finančných trhoch môže ovplyvniť poskytovanie úverov a dopyt po úveroch, poprípade viesť k jeho kolapsu," uviedol pre Handelsblatt.

14:14 Spojené štáty o pol tretej zverejnia informácie o počte nezamestnaných. Odborníci sa zhodujú, že tieto údaje budú kľúčové pre ďalší vývoj na americkej Wall Street, ktorá otvorí piatkové obchodovanie krátko potom.

Vývoj hodnoty troch najdôležitejších idexov (zdroj: googlefinance)

Vývoj troch hlavných indexov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: google finance)

 

14:25 Cyprus v súčasnosti nepotrebuje núdzovú zahraničnú pomoc, vyhlásil nový minister financií krajiny Kikis Kazamias. Zároveň v piatok vyzval všetky strany, aby sa snažili o to, aby v budúcnosti Cyprus núdzovú pomoc nepotreboval. "V tomto okamihu takýto problém nie je," vyhlásil. Podľa medializovaných správ by mal byť práve Cyprus ďalším štátom, ktorý ma podobne ako Taliansko problémy splatiť dlhy.

14:40 "Očakávané americké štatistiky nezamestnanosti z trhu práce sú pozitívne. Prírastok nových pracovných miest je 117 tisíc oproti očakávaným 85 tisícom. Je to najlepší výsledok od konca apríla a po prvý raz klesla miera nezamestnanosti pod 9,1 %. Je to dobrá správa pre svetové trhy," povedal pre Topky.sk analytik Vladimír Vaňo z Volksbank.

15:25 Vzhľadom na priaznivé výsledky amerických makrodát investori obnovili svoje nákupné príkazy. Pred zverejnením stavu americkej nezamestnanosti klesali všetky hlavné indexy asi o 2 percentá, čo neobišlo ani stredoeurópsky región.

15:45 Len chvíľu po tom, čo sa otvorilo obchodovanie na Wall Street index, sa hodnota Dow Jones zvýšila o 1,2 percenta, S&P si pripísalo 500, Nasdaq 1,0 a DJIA 1,2 percenta, prejavili sa zrejme pozitívne informácie o stave nezamestnanosti.

15:57 "Som presvedčený, že v tejto situácii je dôležité zachovať rozvahu a nepodliehať panike. Pokles cien amerických akcií súvisí s tým, že investori presúvajú svoje zdroje z akcií do amerických dlhopisov potom ako kongres navýšil dlhový strop," vyhlásil predseda parlamentu a SaS Richard Sulík

16:10 Nárast amerických indexov hneď po otvorení Wall Stret bol len dočasným klamom. Tridsať minút po začatí obchodovania sa všetky tri najdôležitejšie indexy prepadli o percento.

16:45 Amerciké indexy sa opäť začali výraznejšie prepadávať.

Panika na Wall Street sa prehĺbila aj po informácii o páde cien ropy

Aktuálna situácia na Wall
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

17:18 Po štvrtkovom dennom prepade amerických indexov v premiere o 4,5 %, po ktorom nasledovali prepady na svetových trhoch v piatok, smeruje americká burza do novým záporných rekordov. Po dvoch hodinách obchodovania strácajú všetky dôležité indexy. Dow Jones -1,14 %, Nasdaq -2,04 % a S&P 500 -1,45 %.

Obchodníkov v New Yorku prekvapil ďalší pokles hodnoty akciových trhov

Aktuálna situácia na Wall
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

18:03 Wall Street predvádza ďalší pád: S&P 500 -2,3 %, Nasdaq - 3,1, Don Jones - 1,6%. Index strachu je na minuloročnom minime.

18:50 Veci sa menia k lepšiemu. Index S&P 500 vymazal prepad 2,5%  a pridal navyše rast 0,45 %, Dow Jones + 0,9 %, Nasdaq +0,01 %. Zdá sa, že predsalen bude piatok pozitívnym signálom pre trhy.

Analytik Vladimír Vaňo z Volksbank: Vyberať úspory? Ľudia sa nemôžu unáhliť!

Ako hodnotíte posledný vývoj na svetových burzách?

Svetové akciové trhy reagovali prudkou korekciou na množiace sa signály o možnom spomalení amerického a teda aj svetového hospodárskeho rastu v druhom polroku. Keďže pohyby na finančných trhoch sú prudké a často najmä v prípade nových informácií môžu byť aj premrštené, z krátkodobých výkyvov neradno uzatvárať ďalekosiahle závery.

Myslíte, že prepady indexov v USA, Ázii a Európe sú vážnym signálom, že svet čaká zrejme ďalšia recesia? Aké rozmery až môže nadobudnúť?

Signály o spomalení hospodárskeho rastu v druhom polroku sú vo svetových makroštatistikách citeľné už od júna. Už vtedy to naznačili predstihové ukazovatele aktivity v priemysle aj sektore služieb na oboch brehoch Atlantiku. Za ostatný mesiac priliali olej do ohňa tak európski aj americkí politici, keď politickými konfliktami súvisiacimi s riadnym refinancovaním splatných záväzkov menových blokov, ktoré používajú dve najdôležitejšie rezervné meny sveta, zvýšili u investorov pocit neistoty voči budúcim vyhliadkam. Nárast neistoty spojenej s možným budúcim vývojom vedie k zvýšenej averzii voči riziku, ústupu od rizikovejších aktív, ako sú akcie, ale aj k zdraženiu ceny za podstupované úverové riziko, teda k nárastu rizikových prirážok.

Dôležitou optimistickou lastovičkou však boli prvopiatkové štatistiky z amerického trhu práce (v piatok 5. augusta). Prírastok nových pracovných miest dosiahol v júli 117 tisíc (oproti očakávaným 85 tis.), bol najsilnejší od apríla. Po prvý raz za ostatné štyri mesiace zároveň klesla miera registrovanej nezamestnanosti v USA (9.1%).

Čo by ste poradili ľuďom v tejto situácii? Vyberať úspory, investovať do nehnuteľností, zlata?

V prvom rade nie je dobré sa unáhliť. Riziko spomalenia hospodárskeho rastu nie je dobrou správou pre vyhliadky trhu práce, ale aj s tým súvisiace vyhliadky pre dopyt po realitných investíciách. Investičné odporúčania však nemožno dávať paušálne bez poznania individuálnych okolností konkrétneho investora.

Aký ďalší vývoj predpokladáte?

To bude záležať od toho, či sa po rozuzlení napätia okolo dlhovej krízy v eurozóne a okolo zvyšovania dlhového stropu v USA vráti medzi investorov v reálnej ekonomike, ako aj na finančnom trhu, dôvera. Rovnako tak až štatistiky zverejňované v najbližších týždňoch ukážu, do akej miery sa politikmi vyvolané zvýšenie neistoty podpísalo na podlomení dôvery firiem a investorov. Prvopiatkové štatistiky z amerického trhu práce však boli v tomto smere optimistickou lastovičkou.

 


Pohľad analytika Kamila Borosa z X-Trade Brokers: Problémy sa prehĺbia

Ako vnímate celú situáciu?

V našich očiach sa rúca dôvera v systém, v ktorom sa platili staré štátne dlhy novými a každý rok sa pribalil nejaký deficit. Investori si začínajú uvedomovať, že pokiaľ teraz kúpi nový štátny dlh, tak im v rukách môže ostať čierny peter a zbavujú dlhopisov problémových krajín a tie majú problém si za udržateľný úrok požičať na splácanie starých dlhov. Očakávame, že sa problémy prehĺbia, hoci z krátkodobého hľadiska existujú spôsoby ako upokojiť situáciu, či už výrazným navýšením eurovalu, alebo dodaním ďalšej likvidity do finančného systému od centrálnych bánk. Toto však považujeme za dočasné riešenia, ktoré len odkladajú problémy do budúcna.


V čom vidíte problém a ako sa to dotkne, prípadne už teraz dotýka Slovenska?

Záležať bude od ďalšieho riešenia situácie, my očakávame, že problémové dlhopisy bude skupovať Európska centrálna banka, aby tak odvrátila bankrot problémových krajín. To môže do budúcna výrazne zvýšiť inflačné riziká, ktoré pokiaľ by sa zhmotnili, tak by to Slováci pocítili na vyšších cenách. Pokiaľ by sa zvolia cesta bankrotov, tak by to podľa nášho názoru spečatilo osud eurozóny.
Zároveň je zintenzívňovanie dlhovej krízy ďalším negatívnym faktorom, ktorý ešte viac pribrzdí ekonomický rast, a svetová ekonomika sa dokonca môže dostať do ďalšej recesie.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu