Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Pellegrini sa ako prvý európsky líder stretol v Moskve s novým ruským premiérom

Peter Pellegrini a ruský premiér Michail Mišustin Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini a ruský premiér Michail Mišustin (Zdroj: TASR - ÚV SR)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v stredu ráno odcestoval na pozvanie ruskej strany do Moskvy, kde sa stretol s novým ruským premiérom Michailom Mišustinom. Pellegrini je prvým európskym lídrom, ktorého Mišustin prijal od svojho nástupu do funkcie v polovici januára.

Slovensko je súčasťou Európskej únie a vníma komplikácie vývoja vzťahov medzi samotnou EÚ a Ruskou federáciou, avšak Slovensko má aj svoj vlastný pohľad, ako majú vyzerať vzťahy s Ruskom vrátane sankcií, a tento pohľad jasne prezentuje. Uviedol to slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na úvod rokovania so svojím ruským partnerom Michailom Mišustinom.

Peter Pellegrini a ruský
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - ÚV SR)

Dialóg a spolupráca sú podľa Pellegriniho jedinou cestou, ako pokračovať vo vzájomných vzťahoch. Ako zdôraznil, Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sa vyslovujú proti budovaniu bariér a "neustálemu narábaniu so sankciami".

FOTO Pellegrini sa ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Dialógom dosiahneme určite viac ako nejakými tvrdými postojmi jednej alebo druhej strany," povedal Pellegrini. Na rokovaní tiež ocenil hospodársku spoluprácu oboch krajín, ktorá naberá "stále lepší a pozitívnejší trend".

FOTO Pellegrini sa ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Našich občanov spája mnoho priateľských väzieb. Týka sa to aj nášho spoločného boja proti fašizmu. V tejto súvislosti som pozval premiéra Mišustina na centrálne oslavy 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 8. mája 2020 v Liptovskom Mikuláši." uviedol Pellegrini na sociálnej sieti.

Pellegriniho sprevádza minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). Témou rokovaní majú byť vzťahy medzi SR a Ruskom. "Ide o prvú bilaterálnu návštevu lídra z Európy, ktorú prijme novovymenovaný premiér Ruska, čo potvrdzuje nadštandardné vzťahy medzi našimi krajinami," uviedol tlačový odbor Úradu vlády SR.

Pellegrini navštívil Rusko aj vlani v júni, prijal ho ruský prezident Vladimir Putin a tiež vtedajší premiér Dmitrij Medvedev. S ruskými predstaviteľmi vtedy Pellegrini rokoval o dodávkach energetických surovín - predovšetkým zemného plynu a jadrového paliva -, o priemyselnej spolupráci či projekte vybudovania širokorozchodnej železnice z východu Slovenska do Viedne.

Návrat Pellegriniho zo zahraničia je naplánovaný na stredu, 26. februára podvečer. Následne by mal premiér absolvovať aj spomínané predvolebné diskusie.

Viac o téme: RuskoMoskvaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu