Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOĽBY 2020 Matovič pred Úradom vlády pritvrdil: VIDEO Ľudia utvorili symbolický cintorín

Matovičovci pred Úradom vlády zapálili tisíce sviečok Zobraziť galériu (7)
Matovičovci pred Úradom vlády zapálili tisíce sviečok (Zdroj: Topky/msz)

BRATISLAVA - Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič dnes priniesol na Námestie slobody pred Úrad vlády SR 5-tisíc sviečok. Tie majú pripomínať 5-tisíc ľudí, ktorí každoročne zomrú, a ktorí podľa hnutia „mohli žiť, keby milióny určené na zdravotníctvo neodtiekli pod taktovkou Smeru do schránkových firiem Penty na Cypre“.

VIDEO Obyčajní ľudia dnes protestovali pred Úradom vlády:

Matovičovci pred Úradom vlády zapálili 5-tisíc sviečok

Podľa hnutia títo ľudia „mohli žiť, keby milióny určené na zdravotníctvo neodtiekli pod taktovkou Smeru do schránkových firiem Penty na Cypre“. Na proteste sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí a objavili sa na ňom aj transparenty s nápismi „My všetci chceme žiť“, „Ak nefunguje bordel, k*rvy vymeniť nestačí“.

VOĽBY 2020 Matovič pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/msz)

„Šéf Penty Jaroslav Haščák s podporou Roberta Fica a jeho strany Smer-SD vytuneloval v zdravotníctve 400 miliónov eur. Ukážme im dôstojne, že sa im postavíme a zabezpečíme, aby zdravotníctvo fungovalo pre ľudí a nie pre nejakých zbohatlíkov na Bahamách,“ povedal vo svojom vystúpení Matovič.

VOĽBY 2020 Matovič pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/msz)

Matovič tvrdí, že Penta s pomocou Smeru-SD vytunelovala 400 miliónov eur "prostredníctvom umelej účtovnej operácie" a tieto peniaze v zdravotníctve chýbajú.  Tému hospodárenia zdravotnej poisťovne Dôvera, ktorej je Penta jediným akcionárom, otvorila počas aktuálnej volebnej kampane aj mimoparlamentná koalícia PS-Spolu. V tejto súvislosti podala tiež podnety na prokuratúru a finančnú správu. Penta vo svojej reakcii vtedy odmietla, že by vytiahla 400 miliónov eur z poisťovne Dôvera. Zdôraznila, že poisťovňa funguje pri nákupe zdravotnej starostlivosti pre pacientov maximálne efektívne a nemusela byť počas svojej existencie ani raz oddlžená štátom a neprijala ani iné dotácie z verejných financií.

VOĽBY 2020 Matovič pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/msz)

„S úžasom sledujem, ako novopečený líder opozície Igor Matovič opäť klame ľuďom do očí. Tentokrát sa zameral na oblasť zdravotníctva, kde prekrúca fakty a spolieha sa na to, že všetci stratili pamäť. Pád zdravotníctva do súkromných rúk odštartovala pravicová, druhá vláda Mikuláša Dzurindu. Jej súčasťou bol štátny tajomník, Miroslav Beblavý, Daniel Lipšic a ďalší ministri za KDH, no najmä smutne preslávený minister zdravotníctva Rudolf Zajac,“ uviedol v reakcii predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

VOĽBY 2020 Matovič pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/msz)

Premiér vyzval Matoviča, aby dal verejný sľub, že nepôjde do prípadnej koalície s niektorou zo strán, ktorej program podľa Pellegriniho pomáhali tvoriť ľudia z finančnej skupiny Penta. „Vyzývam pána Matoviča, ak to so slovenským zdravotníctvom myslí vážne, aby dal verejný prísľub, že nepôjde po voľbách do koalície so žiadnou stranou, ktorej program v oblasti zdravotníctva písali v kanceláriách Penty. Ani so stranou, ktorá sa podieľala na privatizácii nášho zdravotníctva,“ dodal Pellegrini.

VOĽBY 2020 Matovič pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/msz)

Viac o téme: SviečkyZdravotníctvoIgor MatovičÚrad vlády SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu