Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Prvé reakcie na Sólymosovu demisiu: Zachoval sa ako chlap, chváli ho aj opozícia

László Sólymos Zobraziť galériu (4)
László Sólymos (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia László Sólymos dnes oznámil, že podáva demisiu. Dôvodom je včerajší incident, ktorý sa stal v jednej z bratislavských reštaurácií. Mnohí politici jeho krok ocenili. K jeho demisii sa vyjadril aj jeho dlhoročný priateľ a kolega minister spravodlivosti Gábor Gál.

Minister spravodlivosti Gábor Gál považuje odstúpenie Lászlóa Sólymosa za ukážkový príklad toho, ako sa má štátnik v takejto situácii zachovať. Stredajší incident Sólymosa považuje za chvíľkové zlyhanie. Uviedol to na sociálnej sieti.

Ukážkový príklad

„Poznám ho ako čestného a pracovitého človeka a preto ma mrzí jeho včerajšie chvíľkové zlyhanie,“ hovorí Gál, ktorý považuje Sólymosa za jeho dlhoročného priateľa a kolegu. Jeho demisia a ospravedlnenie svedčí podľa Gála o jeho charaktere a cti. „Aj napriek jeho ťažkej súčasnej rodinnej situácii sa k veci dokázal postaviť tak, ako sa v civilizovanej krajine patrí a je ukážkovým príkladom toho, ako sa má štátnik či politik zachovať,“ pokračuje v stanovisku. Z profesionálneho hľadiska považuje Gál Sólymosa za jedného z mála ministrov, za ktorým bolo vidno skutočné výsledky.

Gábor Gál
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

„Všetci sme však ľudia, s chybami aj slabosťami, každý sa môžeme „potknúť“, dôležité je, že svoje zlyhanie oľutoval a prevzal zaň zodpovednosť. Naďalej zostáva mojím blízkym priateľom, som hrdý na to, že som s ním bol v jednom vládnom kabinete a prajem mu veľa síl v neľahkej životnej situácii,“ dodal. 

Opozičné strany jeho krok oceňujú

Opozičné SaS a OĽaNO oceňujú, že minister životného prostredia László Sólymos odstúpil po stredajšom incidente. Hnutie Sme rodina demisiu akceptuje. Poslankyňa Anna Zemanová z SaS na sociálnej sieti uviedla, že minister urobil správne rozhodnutie. „Je to veľmi dôležitý krok v procese zveľaďovania politickej kultúry na Slovensku,“ zhodnotila. Rozhodnutie Sólymosa víta aj hnutie OĽaNO. Sme rodina demisiu akceptuje. „Avšak keďže nemáme dostatok informácií, čo sa presne udialo, nebudeme sa bližšie vyjadrovať,“ uviedlo v reakcii.

Prvé reakcie na Sólymosovu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Kritika súčasnej vlády

"Aká je vláda, také je aj vnímanie korupcie ľudí na Slovensku," vyhlásila na tlačovej konferencii nezaradená poslankyňa Veronika Remišová, kandidujúca vo voľbách za mimoparlamentnú stranu Za ľudí. Podotkla, že za priemerom Európskej únie zaostávame až o 16 bodov. Jasnú a razantnú dohodu na boji proti korupcii považuje za najdôležitejší krok budúcej vlády.

Kandidát mimoparlamentnej koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Pavel Nechala tvrdí, že súčasná vláda nenastavila žiadne účinné opatrenia, ktoré by zvýšili dôveru v kľúčové inštitúcie. Kritizuje aj to, že sa nepodarilo zvoliť šéfa úradu na ochranu whistleblowerov.

Smer kritizuje Valla

"Pokiaľ sú meradlom korupcie škandály napríklad liberálneho primátora Bratislavy Matúša Valla, nemohli sme očakávať lepšie umiestnenie," uviedol hovorca koaličnej strany Smer-SD Ján Mažgút. Podotkol tiež, že Vallo z mestského rozpočtu prerozdeľuje financie spriateleným firmám.

Incident pred reštauráciou

Minister životného prostredia a podpredseda vlády SR László Sólymos podáva demisiu. Oznámil to na štvrtkovej tlačovej konferencii v reakcii na jeho stredajší incident. „V tejto zložitej, emočnej vypätej situácii som sa zachoval zle a pre mňa osobne nezvyčajne. Som jednoducho človek a zlyhal som,“ uviedol vo štvrtok, keď oznámil podanie demisie. Za svoj skutok sa zároveň ospravedlnil. Sólymos a jeho brat sa v stredu večer zapojili v ázijskej reštaurácii na Laurinskej ulici v Bratislave do roztržky. Polícia ich zadržala a po vykonaní potrebných úkonov prepustila. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva a trestného činu poškodzovania cudzej veci.

Podľa odborníčky by už nemal kandidovať

Odstupujúci minister Sólymos by sa mal vzdať miesta aj na kandidačnej listine svojej materskej strany. Nemal by sa teda uchádzať ani o poslanecké kreslo vo februárových parlamentných voľbách. Myslí si to politologička Darina Malová z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v súvislosti s incidentom, po ktorom polícia v stredu večer ministra zadržala.

„Myslím si, že by mal odstúpiť aj z kandidátky do volieb. Politici, korí nedokážu kontrolovať svoje správanie, by si mali veľmi dobre rozmyslieť, či sú v politike na pravom mieste,“ povedala Malová. Podľa politologičky bolo odstúpenie ministra „jediným možným riešením“. „Tento incident je veľmi medializovaný a môže priťažiť aj strane Most-Híd v nasledujúcich voľbách,“ dodala.

Sólymos sa nachádza na treťom mieste kandidačnej listiny Mostu-Híd. To, či na nej po včerajšom incidente aj ostane, nie je jasné. Strana to zatiaľ verejne nekomentovala. V poslednom prieskume agentúry AKO pre televíziu TA3 dosiahla podporu 4,2 percenta a neprekročila tak potrebný počet percent na vstup do parlamentu.

Viac o téme: OdstúpenieBratislavaSaSOĽaNOLászló SólymosSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu