Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Snem Smeru-SD sa skončil: Fico musel predčasne odísť, strana je pripravená vyhrať voľby

Snem strany Smer-SD Zobraziť galériu (9)
Snem strany Smer-SD (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Dnes dopoludnia sa koná slávnostný snem Smeru-SD v Bratislave. Začal sa minútou ticha za obete piatkového nešťastia v Prešove, pri ktorom zahynulo sedem ľudí a desiatky sa zranili. Bývalý premiér Robert Fico sa ho ale nezúčastní, ešte ráno musel byť hospitalizovaný.

Predseda Smeru-SD Robert Fico nevystúpi na sneme sociálnych demokratov. Musel odísť do nemocnice pre problémy s krvným tlakom. Oznámil to médiám v sobotu pred snemom a zdôraznil, že sa nič nedeje a nechce, aby sa šírili špekulácie. Pripomenul, že s krvným tlakom má problém dlhodobo. 

Robert Fico odchádza zo snemu

"Prosím, nech nie sú žiadne špekulácie. Mám obrovský problém s krvným tlakom, musím odísť zo snemu. Idem do nemocnice," povedal predseda Smeru-SD, ktorý mal vystúpiť s prejavom na slávnostnom sneme. Smer-SD si na zasadnutí pripomína svojich dvadsať rokov. Na sneme vystúpi premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini.

FOTO Snem Smeru-SD sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Smer má síce nového lídra, ale stále rovnaký cieľ

Strana Smer-SD má síce nového volebného lídra, ale stále rovnaký cieľ, vyhrať voľby a pokračovať v presadzovaní silného sociálneho štátu. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini, ktorý je volebným lídrom pre budúcoročné parlamentné voľby. V prejave na sneme Smeru-SD zdôraznil, že moderný štát sa musí vedieť postarať o slabých, starých, dávať nádej mladým, aby neodchádzali do zahraničia. Tiež kritizoval niektoré opozičné strany, ktoré ale nemenoval. 

FOTO Snem Smeru-SD sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

FOTO Snem Smeru-SD sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

FOTO Snem Smeru-SD sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Nesmieme mať problém priznať si chyby, tvrdí Pellegrini

Smer-SD nesmie mať problém priznať si chyby, keď ich urobí. Vyvodzovanie politickej zodpovednosti patrí do vyspelej politickej kultúry. Vyhlásil to podpredseda Smeru-SD a premiér Peter Pellegrini na straníckom sneme. Strana podľa neho nesmie prepadnúť pocitu, že v centrále majú patent na rozum, musia viac počúvať ľudí. Poukázal na reformu nemocníc. Nepriamo skritizoval, že sa ju nepodarilo presadiť. Vyhlásil, že ak raz zdravotníctvo nefunguje, reformu treba presadiť, lebo treba mať na pamäti najskôr prospech krajiny až potom stranícke ambície. Odmietol tiež spoluprácu s ĽSNS.

FOTO Snem Smeru-SD sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Spravodlivé a rešpektované Slovensko

Sociálne spravodlivé Slovensko, podpora seniorov, kvalitné služby, pracovné miesta, dostupná zdravotná starostlivosť pre všetkých či kvalitné školstvo. To sú ciele, ktoré chce dosiahnuť premiér a volebný líder Smeru-SD Peter Pellegrini. V prejave na sneme ďalej vyhlásil, že chce tiež spravodlivé a bezpečné Slovensko, ktoré zveľaďuje svoju prírodu a chráni životné prostredie a aby bolo Slovensko naďalej rešpektované a medzinárodne uznávané.

FOTO Snem Smeru-SD sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Ficov stav je stabilizovaný

Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý musel odísť pred začiatkom straníckeho snemu do nemocnice pre problémy s vysokým krvným tlakom, by mal byť stabilizovaný. Informoval o tom premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini po sneme na tlačovej konferencii. Ficovi želá spolu s delegátmi snemu skoré uzdravenie.

Smer je pripravený vyhrať voľby, tvrdí Pellegrini

Smer-SD je pripravený odborne aj personálne na to, aby mohol vyhrať budúcoročné parlamentné voľby a aby mohol ďalej viesť vládu. Vyhlásil to volebný líder Smeru-SD a premiér Peter Pellegrini po sneme strany. Ľudia podľa neho vo voľbách rozhodnú, či chcú zmenu chaosu a nestability, alebo zodpovednú zmenu, ktorú ponúkajú sociálni demokrati. Pellegrini verí, že Smer-SD voľby opäť vyhrá. Opätovne odmietol spoluprácu s ĽSNS.

SMER-SD jednoznačne hovorí nie povolebnej spolupráci s ĽSNS, tvrdí premiér Pellegrini
Poznamenal, že nejde len o jeho rozhodnutie, ale o názor celého vedenia a členov strany. Neupresnil, s kým naopak po voľbách bude spolupracovať. Ukáže sa to podľa neho až potom, ako budú známe výsledky volieb. Premiér si myslí, že Smer je stranou, ktorá by mala ťažký predvolebný súboj vybojovať. Zopakoval, že pre stranu to budú zrejme najťažšie voľby. 

Smer s novým logom aj menami na kandidátke

Smer predstavil na sneme aj nové logo a slogan. Pellegrini nevidí problém v tom, že strana marketingovo ponúka nový Smer. O všetkom podľa neho rozhodnú ľudia vo voľbách. Poznamenal, že v prvej tridsiatke kandidačnej listiny strany sú nové mená a oproti minulým voľbám sa výrazne obmenila. Na otázku, kto organizuje kampaň Smeru, Pellegrini povedal, že to nevie. Tvrdí, že nemá čas to zisťovať popri svojich pracovných povinnostiach. 

Premiér počas tlačovej konferencie nechcel povedať, či bude kandidovať za predsedu strany proti súčasnému lídrovi Robertovi Ficovi. Podľa neho nejde o tému dňa a táto otázka nie je na stole. Čo bude po voľbách, sa podľa neho budú rozprávať až potom, teraz nechce riešiť hypotetické otázky.

Volebný líder Smeru-SD poznamenal, že strana nepodporuje, ani nikdy nebude podporovať rasistické vyjadrenia. Hovorí, že chce podporovať trend tolerantnej spoločnosti. Zároveň sa zastal predsedu strany Roberta Fica, ktorého obvinili z trestných činov hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, a to v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. Ako dodal, Fico bude mať dostatok možností na to, aby podozrenia vyvrátil. Robert Kaliňák doplnil, že to bol práve Smer-SD, kto vyzliekol predstaviteľov Slovenskej pospolitosti z uniforiem a pripravil sériu zákonov na boj proti extrémizmu. 

Robert Kaliňák: SMER-SD od začiatku vystupoval proti extrémizmu nielen prijímaním zákonov, aktuálne obvinenie Roberta Fica je fraška

Viac o téme: Robert ficoSnemSmer Peter pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu