Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Opozícia predložila na najbližšiu schôdzu parlamentu takmer 50 návrhov: Naposledy jej prešli dva

Rokovacia sala NR SR
Rokovacia sala NR SR (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA – Opozičné politické strany predložili na parlamentnú schôdzu, ktorá sa začína v utorok 26. novembra, takmer 50 návrhov zákonov. Na poslednom rokovaní pléna im pritom prešli iba dva návrhy.

Na najbližšie rokovanie Národnej rady SR predkladá najviac noviel hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), konkrétne 18. Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa pokúsia uspieť s deviatimi novelami. Poslanci z Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu si na schôdzu pripravili sedem návrhov zákonov. Dva návrhy predloží aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára. Parlament tiež bude hlasovať o 13 návrhoch od nezaradených poslancov.

Na októbrovej parlamentnej schôdzi pritom poslanci NR SR zahlasovali iba za dva opozičné návrhy. Do druhého čítania posunuli novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Poslanci za stranu SaS spolu s nezaradenými poslancami, ktorí stranu opustili, chcú vďaka nej zrušiť vyplácanie platu poslancom Národnej rady Slovenskej republiky po skončení ich mandátu v dôsledku právoplatného odsúdenia za spáchanie trestného činu. V druhom čítaní je aj návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP) od nezaradenej poslankyne Sone Gaborčákovej. Novela zákona má odstrániť znevýhodnenia, s ktorými sa stretávajú fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, prípadne rodičia týchto osôb, najmä fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím trpiace autizmom alebo Aspergerovým syndrómom.

Okrem týchto dvoch však opozícii na poslednom zasadnutí NR SR neprešli žiadne ďalšie návrhy. OĽaNO sa napríklad snažilo umožniť zrušenie milosti udelenej bývalým prezidentom Michalom Kováčom v kauze Technopol z 90. rokov minulého storočia. Poslanci hnutia taktiež neuspeli s návrhom nového zákona, ktorý by vytvoril úrad školského ombudsmana. Martin Klus a Milan Laurenčík zo strany SaS zasa chceli presadiť, aby bola voľba predsedov vyšších územných celkov opäť dvojkolová a rovnakým systémom aby sa volili aj starostovia obcí a primátori miest. Parlament nezahlasoval ani za návrh kotlebovcov, ktorým požadovali znížiť počet poslancov Národnej rady SR zo 150 na 100.

Viac o téme: NávrhyParlamentOpozíciaSchôdzaPredkladanieRokovanie NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu