Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Klus: Európska armáda môže byť témou, v súčasnosti však pre Slovensko postačuje Aliancia

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Spoločné ozbrojené sily Európskej únie môžu byť témou v budúcnosti, momentálne však v rámci bezpečnosti pre Slovensko postačuje členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Uviedol podpredseda Národnej rady SR Martin Klus (SaS), ktorý vidí Alianciu ako jednu z fungujúcich inštitúcií.

Podľa koaličného poslanca Antona Hrnka (SNS) sa dá diskutovať o budúcnosti spoločných armádnych projektov Únie, musí to však mať isté hranice a musí byť aj zachovaná suverenita jednotlivých krajín. Tému spoločných ozbrojených síl Európy otvoril nedávno francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý označil NATO za klinicky mŕtve. Slovensko v súčasnosti postupne zvyšuje výdavky na obranu podľa záväzkov voči NATO, v roku 2024 by mali dosiahnuť rovné dve percentá hrubého domáceho produktu. Výdavky na obranu chce zvyšovať aj Únia.

„V zásade sa hovorí o takzvanej európskej armáde pod vplyvom francúzskeho prezidenta Macrona, ktorý sa veľmi neopatrne vyjadril o akejsi klinickej smrti Severoatlantickej aliancie (NATO). Osobne vnímam, že opak je pravdou, pretože Aliancia je jedna z mála dobre fungujúcich inštitúcií v medzinárodnom poli. Ak máme začať investovať do niečoho, čo nazveme európskymi ozbrojenými silami, tak to musí byť vždy v súčinnosti s NATO," uviedol Klus.

Zároveň dodal, že v súvislosti s vlastnou európskou armádou si vie predstaviť diskusiu. „Spoločnú armádu Európskej únie môžeme zatiaľ vnímať ako perspektívu, o ktorej sa môže ďalej diskutovať. V tejto chvíli, ale určite nie na úkor nášho členstva v NATO," povedal Klus. Šéf brannobezpečnostného výboru NR SR Hrnko považuje Macronove slová za varovanie. V súvislosti s vytvorením spoločnej armády EÚ vníma najmä faktor Spojených štátov amerických.

„Vyjadrenia prezidenta Macrona sú veľkým varovaním, že čo sa vlastne deje v najvyššom velení Aliancie, keď jeden z najväčších členských štátov niečo takéto povie. Obranné štruktúry však vznikajú prioritne na ochranu ekonomických záujmov a nie na to, aby sa platili vojaci. Je preto potrebné sa zamyslieť, ako brániť priestor EÚ. Momentálne je na to určená Aliancia, keďže Európa nemá žiadnu obdobnú organizáciu," povedal.

„Niečo také by mohlo vzniknúť iba v prípade záujmového konfliktu so Spojenými štátmi americkými. Osobne sa nazdávam, že budeme musieť rozmýšľať, ako zabezpečiť spoločný priestor proti vonkajším aj vnútorným nebezpečenstvám," dodal.

Viac o téme: NATOSaSEurópska úniaMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu