Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Výjazdové rokovanie v Kežmarku: Vláda rozdeľuje ďalšie milióny

Výjazdové rokovanie vlády v Kežmarku Zobraziť galériu (8)
Výjazdové rokovanie vlády v Kežmarku (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

KEŽMAROK - Vláda opäť vyšla do ulíc a tentokrát sa výjazdové rokovanie koná v Kežmarku. Pre tento okres opäť vyčlenila niekoľko miliónov eur.

Takmer päť miliónov eur na sanáciu Spišského hradu

Na sanáciu havarijného stavu Spišského hradu, najmä jeho románskeho a západných palácov, štát v nasledujúcich rokoch vynaloží 4.820.000 eur. Vyplýva to návrhu Ministerstva kultúry (MK) SR na finančné zabezpečenie sanácie havarijného stavu Spišského hradu – románsky palác a západné paláce, ktorý v stredu schválila vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku.

Rezort požiadavku na financovanie projektu predložil v návrhu rozpočtu na roky 2020 - 2022 v rámci prioritných výdavkových titulov. „Prostriedky budú na základe schváleného materiálu pridelené realizátorovi projektu v závislosti od možností rozpočtu kapitoly ministerstva kultúry,“ uviedol rezort v predkladacej správe.

Výjazdové rokovanie vlády v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Radoslav Maťaš)

MK zdôraznilo nevyhnutnosť čo najrýchlejšieho začiatku sanácie. "Nedostatočné finančné pokrytie priebežných a nevyhnutných opráv vyústili až do súčasného havarijného stavu viacerých objektov hradného komplexu," upozornil rezort, poukazujúci v tejto súvislosti najmä na stav románskeho a západných palácov. "Akútny stav si vyžaduje potrebu reálne začať so zabezpečovaním a rekonštrukciou, pretože ich skutočná deštrukcia sa stáva takmer nezvratnou a iba urýchlené začatie sanačných prác môže zabrániť nenávratnému poškodeniu palácov,“ argumentuje rezort.

Pri identifikácii rizík tiež poukázal na to, že sa pri pokračujúcej deštrukcii môže zopakovať situácia, aká vznikla pri čiastočnom zrútení západného opevnenia dolného nádvoria v roku 1994, keď padajúce bloky ohrozovali okolitú zástavbu. Okrem prostriedkov na sanáciu palácov (vyše 4,5 milióna eur) chce ministerstvo ďalších 300.000 eur použiť na spevnenie plôch a nádvoria a sanáciu hradného brala.

Spišský hrad čiastočne rekonštruovali v 70. rokoch minulého storočia, od roku 1986, keď ho sprístupnili verejnosti, ho navštívilo niekoľko miliónov turistov. Od roku 1993 je súčasťou Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Na obnovu múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach vyčlenili 7,1 milióna eur

Na rekonštrukciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach vyčlenila vláda v stredu 7,1 milióna eur. Rozhodla o tom na svojom výjazdovom rokovaní v podtatranskom meste Kežmarok. Cieľom a hlavným zámerom rekonštrukcie je zatraktívnenie múzea, mesta a regiónu. Poskytnuté finančné prostriedky poskytnú múzeu súčasný vzhľad a funkčnosť zodpovedajúce 21. storočiu. V predkladanom materiáli sa uvádza, že ide o jediné múzeum Andyho Warhola v Európe a jedno z dvoch vo svete.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach sa nachádza v priestoroch pôvodného kultúrneho domu a v súčasnosti sa delí o priestory spoločne s mestom. Samotná budova bola postavená ako kultúrne stredisko, polovica z nej bola počas výstavby adaptovaná na účely múzea. V budúcnosti sa ráta naďalej so zdieľaním jednej budovy s mestským kultúrnym centrom, k múzeu však pribudnú nové funkcie. Ide najmä o oddychové a interaktívne zóny, letný amfiteáter na streche, ako aj ateliéry. Prestavba múzea ponúkne do budúcna možnosti usporiadania rôznych podujatí, ako aj prezentácie umenia v exteriéri na strešnej terase, fasáde budovy i na novom námestí pred samotnou budovou.

Finančné prostriedky na rekonštrukciu múzea by mali byť uvoľnené postupne. Prvá časť vo výške dvoch miliónov eur do 31. januára 2020, do 31. januára 2021 by malo ísť o štyri milióny eur a do 31. januára 2022 o 1,1 milióna eur.

Bardejov dostane na rekonštrukciu športovej haly Mier 1,5 milióna eur

Na modernizáciu a rekonštrukciu športovej haly Mier v Bardejove vláda v stredu vyčlenila sumu 1,5 milióna eur. Cieľom je podpora modernizácie športovej haly Mier, ktorá je jedinou športovou halou v Bardejove. Podľa predkladaného materiálu slúži nielen na športovú prípravu a organizovanie športových podujatí, ale zároveň aj na organizovanie kultúrno-spoločenských podujatí väčšieho rozsahu.

V minulosti bola športová hala Mier dejiskom mnohých medzinárodných podujatí, ako sú napríklad volejbalové či basketbalové podujatia juniorov až do úrovne majstrovstiev Európy. V závere roka je pravidelne dejiskom nadregionálnej prehliadky rusínskych a ukrajinských ľudových piesní Makovická struna. V rámci športovej prípravy je využívaná každý deň vrátane víkendov do neskorých večerných hodín.

Objekt bol odovzdaný do užívania v roku 1983. "V súčasnosti vykazuje známky výrazného opotrebovania, čo sa prejavuje najmä na kvalite strechy, ktorá napriek častým čiastkovým opravám neustále zateká, čo v značnej miere negatívne ovplyvňuje statiku budovy i kvalitu vnútorných zariadení vrátane palubovky," uvádza sa v predkladanom materiáli. Vzhľadom k rozsahu poškodenia nie je v silách samosprávy z vlastných zdrojov zrealizovať jej komplexnú rekonštrukciu.

Viac o téme: VládaRokovanie Kežmarok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu