Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nerobte si zo Smeru očistec, odkazuje Fico ohľadom Gorily: Novinárov poslal za Dzurindom či Bugárom

Robert Fico na tlačovej konferencii v stredu Zobraziť galériu (5)
Robert Fico na tlačovej konferencii v stredu (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Predseda strany Smer-SD Robert Fico po včerajšku opäť prišiel pred zástupcov médií. Na tlačovej konferencii, ktorú hlavná vládna strana pripravila v sídle strany na Súmračnej ulici, sa malo hovoriť o zákonoch z dielne Smeru. Po ukončení prvých tém sa však brífing plynule presunul k téme údajnej nahrávky Gorila.

​VIDEO Tlačová konferencia strany Smer-SD

Robert Fico sa na tlačovej konferencii vyjadril o údajnej náhravke Gorily

Včera schválené zákony sú predmetom tlačovej konferencie, ktorú dnes usporiadal Fico. "My chápeme realitu a vieme, že vaše otázky budú smerovať do inej oblasti, ale včera sa toho udialo viac," začal Fico v kontexte témy Gorila.

Kalavskej odkazuje, nech nežartuje

Fico prezentoval závery z koaličnej rady. "Mali sme počas obednej prestávky koaličnú radu za účasti všetkých troch predsedov. Domnievam sa, že sme prijali dva dôležité závery. Prvým je, že sme požiadali ministerku zdravotníctva, nech nežartuje. Očakávame od ministerky vysvetlenie. Nevidíme žiadny dôvod na zvyšovanie príplatkov za lieky pre špeciálnych pacientov, akými sú aj tí onkologickí a ďalší," povedal Fico na margo Andrey Kalavskej.

Nerobte si zo Smeru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Banky nemajú dôvod bohatnúť

Fico otvoril tému bohatnutia bánk. "Druhou témou je štátny rozpočet. Pozrite sa na cenníky bánk, ktoré sa teraz prezentujú. Banky sú v obrovských ziskoch. Zarábajú tým, že zvyšujú a vymýšľajú si nové poplatky. Nevidíme dôvod, aby sme znižovali plán odvodov," tvrdí predseda Smeru.

"Včera bolo doručených o sto eur naviac k rodinným prídavkom," uviedol Fico na margo prídavkov k školským pomôckám pre prvákov. "Uvažujeme, či by sa to nemalo dotýkať viacerých ročníkov základnej školy," uviedol šéf Smeru. "Včerajšok považujem za deň sociálnej demokracie. Konštatujem, že za zákon o minimálnej mzde hlasovala koaličná väčšina," komentoval hlasovanie ohľadom zvyšovania novely zákona minimálnej mzdy. Fico zároveň hovorí o návrhu rozpočtu ministra financií Ladislava Kamenického ako o dobrom. "Prakticky všetky rezorty získali," uzavrel Fico.

Nerobte si zo Smeru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Ku včerajšej Gorile

"Nikdy na seba nepozerám a nikdy sa nepočúvam," uviedol Fico na otázku počúvania nahrávky Gorily. "Ja mám pocit, že ste si urobili zo mňa očistec (médiá pozn. red.)," začal Fico. "Médiá celý čas zakrývali špinavosti Dzurindovej vlády," pokračuje šéf Smeru. "Prečo chcete prekryť obrovské krádeže štátneho majetku tým, že niekto pil alebo nepil kolu?" pýta sa predseda Smeru. "Nie všetko sedí v tom, čo je zverejňované. Nemienim relativizovať význam tejto nahrávky, pretože chcem, aby bola Gorila vyšetrená. Ak by som sa nedajbože cítil právne nepríjemne, tak by som už dávno konal," tvrdí Fico.

Fico nevylučuje, že sa s Haščákom rozprával

Fico odmietal komentovať pravdivosť nahrávky. "Mrzí ma, že pitie koly je zločin," povedal Fico a spomenul aj protesty, ktoré sa chystajú v týchto dňoch. "Smer-SD nemá s Gorilou nič spoločné, boli sme opozičná strana. Ako opozičný politik sa môžete s hocikým baviť. Nevylučujem, že som sa s pánom Haščákom niekedy bavil. Je to človek, ktorý zamestnáva mnoho ľudí," priznal Fico.

Nerobte si zo Smeru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Erik Tomáš medzičasom požiadal o to, aby si predstavitelia strany vypočuli nahrávku spolu. "To, čo mal Igor Matovič na transparente, nie je pravda," povedal Tomáš na margo financovania strany aj za účasti Fedora Flašíka. "Prečo nejdete s týmito otázkami za Dzurindom, alebo za Bugárom?" pýta sa Fico. "Vylučujem akékoľvek nelegálne financovanie strany Smer-SD, môžete si pozrieť všetky účtovníctva a všetko je v norme," vyhlásil Fico.


MIMORIADNY ONLINE Nahrávka Gorily zaplavila Slovensko: VIDEO Divoká kovbojka na tlačovke Smeru


Divoká tlačovka

Po tom, ako včera verejnosť prišla do kontaktu s údajnou nahrávkou kauzy Gorila, sa spustila vlna reakcií politických predstaviteľov, vrátane jedného z údajných aktérov - Roberta Fica. Včera mal na túto tému dokonca tlačovú konferenciu takmer celý Smer na čele s Robertom Ficom.

Tlačová konferencia sa ale skončila fiaskom. Na brífing prišiel nečakane líder Obyčajných ľudí Igor Matovič s transparentom „Fedor Flašík vybral 250 (miliónov) na stranu a 80 si dodatočne nechal". Okamžite zasiahol Juraj Blanár, ktorý sa snažil Matovičovi transparent z rúk vytrhnúť, no ten sa neustále vracal pred kamery. Ján Mažgút preto následne spolu s Ficom tlačový brífing ukončil bez možnosti novinárskych otázok.

Nerobte si zo Smeru
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Smeráci neskôr zverejnili video, kde tvrdia, že im je ľúto, že sa brífing skončil týmto spôsobom a predseda strany zopakoval, že Smer nemá s kauzou Gorila nič spoločné.

Viac o téme: Tlačová konferenciaRobert FicoGorila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu