Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žiadne nákupy do volieb nebudú: Parlamentné strany sa pridali k Pellegrinimu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR /DUNA/MTI - Tamas Soki)

BRATISLAVA - Väčšina parlamentných strán by do konca volebného obdobia pozastavila armádne nákupy. Uviedli to v reakcii na vyhlásenie premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý v nedeľu (22. 9.) povedal, že materiály na obstaranie armádnych vozidiel 4x4, 8x8 a 3D radarov sa v súčasnosti nechystá predložiť na rokovanie vlády. Zváži tiež, či sa budú nimi zaoberať ešte v tomto volebnom období.

Most-Híd konštatoval, že spomínané nákupy počas ich prípravy čelili nezvyčajne ostrej kritike a postup Ministerstva obrany SR preveruje Úrad pre verejné obstarávanie SR. „Do konca volebného obdobia nerokovať o finančne náročných armádnych nákupoch považujeme za politicky korektné a z odborného hľadiska za racionálne,“ uviedol. Podľa SNS je predmetné rozhodnutie výlučne v rukách vlády.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) zastáva názor, že vláda by sa realizáciou armádnych nákupov nemala do konca volebného obdobia vôbec zaoberať. „Nespochybňujeme vozidlo samotné. Keby sa však urobila poctivá medzinárodná súťaž so zapojením slovenského obranného priemyslu, mohli sme získať lepšie vozidlo za lepšie ceny. Tento projekt z dielne nominantov SNS pokladáme za ,spackaný' a pochybný,“ uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Rozhodnutie odložiť nákupy považuje za správne aj hnutie Sme rodina. Argumentuje tým, že sa doteraz neuskutočnila sľubovaná diskusia medzi vládou a opozíciou ani neboli zverejnené všetky podmienky, za akých má vláda nákupy realizovať. „Malo by to byť celé pozastavené a ponechané na novú vládu, nech sa s tým vyrovná,“ myslí si Jaroslav Naď z OĽaNO. Všetky tri projekty boli podľa neho pripravované „netransparentne a zle“.

Ministerstvo obrany SR vo svojom stanovisku zopakovalo, že v prípade zaradenia materiálov na rokovanie vlády je minister pripravený ich obhájiť, realizovať a následne novú modernú techniku zaviesť do výzbroje Ozbrojených síl SR.
 

Viac o téme: ParlamentVojaciArmádaNákupyMinisterstvo obranyPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu