Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pri kubánskom lieku nebola podľa MZ potvrdená ani vyvrátená súvislosť s onkologickým ochorením

Andrea Kalavská
Andrea Kalavská (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Kauzálna súvislosť so vznikom onkologického ochorenia pri užívaní kubánskeho lieku Heberprot nebola potvrdená ani vyvrátená, ministerstvo zdravotníctva o tom informovalo v tlačovej správe.

"Štátny ústav pre kontrolu liečiv zrealizoval kontrolu v jednotlivých centrách a nezaznamenal iné ako už doteraz známe hlásené nežiaduce účinky," povedala riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. Ministerstvo komunikuje s kubánskou stranou o ďalších krokoch. Variantom je prístup lieku slovenským pacientom formou klinického skúšania.

"Ministerstvo zdravotníctva zároveň zriadilo pracovnú medicínsku skupinu, ktorá bola niekoľkokrát na Kube s cieľom odborného oboznámenia sa s liekom a jeho používaním, vypracovali sa podrobné postupy pre možnosť využívania tohto lieku spolu s informáciou pre pacienta a jeho súhlasom vrátane informácií o epidermálnom rastovom faktore (EGF- účinná zložka lieku) a rizikách používania lieku," informovala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Ministerstvo zdravotníctva vyhodnocovalo výsledky liečby v pravidelných trojmesačných intervaloch. Ako uviedla ministerka zdravotníctva, na Slovensku je k dispozícii štandardná liečba, na ktorú má každý pacient nárok. "Keď boli vyčerpané všetky štandardné metódy, bol ponúknutý kubánsky liek. Ten sa podával v presne určených centrách, v ktorých lekári boli špeciálne zaškolení. Pri úvode jeho aplikácie boli na Slovensku prítomní kubánski lekári, ktorí dohliadali na to, aby bol liek aplikovaný v súlade so štandardnými postupmi vyvinutými na základe klinického skúšania. Ako ministerka zdravotníctva sa striktne držím faktov, zákonov a odborných posudkov," konštatovala Andrea Kalavská.

Prognóza pacientov s diabetickou nohou je podľa diabetológa Emila Martinku zlá a je porovnateľná alebo dokonca horšia než viaceré formy rakoviny. "Aplikácia tohto lieku jednoznačne prispela k zlepšeniu terapeutického výsledku, resp. kompletnému vyhojeniu ulcerácie u väčšiny pacientov na našom pracovisku a to aj takých, kde defekt napriek bežnej liečbe trval niekoľko rokov, postupne sa rozširoval a prognosticky smeroval k amputácii alebo závažnej komplikácii, akou je napríklad sepsa," uviedol diabetológ.

Heberprot je oficiálne registrovaný v 23 krajinách vo svete. Žiadny regulátor („lokálny ŠÚKL“) v týchto krajinách nezaznamenal podľa rezortu zdravotníctva závažný nežiadúci účinok počas podávania Heberpotu, vrátane malignít. Heberprot je na Kube registrovaný od roku 2007 a do toho času sa používal v 68 krajinách po celom svete, odliečených bolo viac ako 300 tisíc pacientov, pre ktorých bolo použitých viac ako 2,2 mil. dávok uvedeného lieku. Slovenská republika si pri uvádzaní možnosti tejto liečby pre slovenských pacientov vyžiadala všetky dostupné výsledky z klinických štúdií a informácie z kubánskej strany. Ukázalo sa, že liečivo, ktoré sa podáva v časovom obmedzení a aplikuje sa lokálne, skracuje čas hojenia rán a v niektorých prípadoch je jedinou alternatívou na hojenie vredu, následkom čoho bolo zníženie počtu amputácii končatín.

Viac o téme: HeberprotKubánsky liekOnkologické ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu