Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prezidentka Čaputová ukázala v New Yorku odvahu: Rozmaznaní politici by sa mohli od nej učiť

Zuzana Čaputová sa rozhodla zabudnúť na pohonné dopravné prostriedky Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová sa rozhodla zabudnúť na pohonné dopravné prostriedky (Zdroj: TASR/AP Photo/Jason DeCrow, Instagram.com/zuzana_caputova)

NEW YORK - Málokto by to v jej postavení čakal, no rozhodla sa tak. V čase pred začiatkom klimatického summitu OSN v New Yorku sa na veľké stretnutie postupne dostavili viacerí svetoví lídri. Prišla aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. No to, akým spôsobom sa rozhodla prísť, bolo veľkým prekvapením.

Na sociálnej sieti Instagram totiž jej propagačný tím zverejnil video, na ktorom slovenská hlava štátu prichádza na summit pešo. Video ju zachytáva v situácii, keď po boku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka prechádza cez priechod pre chodcov v New Yorku.

Zuzana Čaputová prichádza na klimatický summit pešo

Nemá zmysel chodiť autom

Prezidentka sa totiž rozhodla niekoľko blokov pred miestom konania zameniť klasický dopravný prostriedok v podobe motorového vozidla za svoje vlastné nohy. "Nemá zmysel chodiť pár blokov autom, najmä ak idem na klimatický samit OSN," píše sa k videu prezidentky na sociálnej sieti. Zároveň sa pritom ani neobkolesila veľkým počtom ochrankárov.

Zuzana Čaputová sa rozhodla prísť pešo aj s Miroslavom Lajčákom
Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová sa rozhodla prísť pešo aj s Miroslavom Lajčákom  (Zdroj: Instagram.com/zuzana_caputova)


Čaputová vystúpila na klimatickom summite OSN: Ľudstvo zabudlo platiť účty voči planéte


Prezidentka Čaputová ukázala v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram.com/zuzana_caputova)

Dlh voči planéte

Slovenská hlava štátu vystúpila ako prvá rečníčka v tematickej sekcii o transformácii energetiky založenej na spaľovaní uhlia. Čaputová, ktorá v prejave kritizovala popieranie klimatických zmien, vyzvala na zadefinovanie nových globálnych pravidiel a ich vymáhanie. "Máme dlh voči planéte a musíme zmeniť náš životný štýl. Úspešné to bude iba vtedy, keď sa zvýši blahobyt všetkých ľudí, aj tých najzraniteľnejších," hovorila v prejave Čaputová.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jason DeCrow)

Slovenská hlava štátu zároveň vyzvala na razantnú zmenu životného štýlu v globálnom meradle. "Potrebná je rýchla a dôkladná zmena politiky, iný spôsob podnikania, výroby energie, dopravy, investícií, ochrany biodiverzity a narábania s prírodnými zdrojmi. Musíme zmeniť náš spôsob života," vyzvala slovenská prezidentka.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jason DeCrow)

Viac o téme: SummitZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu