Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Danko: Slovensku sa na východe vytvára priestor na rozvíjanie investícií

Andrej Danko Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

NUR-SULTAN – Slovensko je na eurázijských trhoch veľmi dobre vnímané, čo vytvára veľký priestor na rozvíjanie spolupráce a investícií. Počas návštevy Kazachstanu to vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko. Pripomenul, že oblasťou na spoluprácu s Kazachstanom je napríklad zalesňovanie. Šéf parlamentu doplnil, že v utorok má vystúpiť v hlavnom bloku na 4. samite predsedov parlamentov euro-ázijských krajín v Kazachstane.

„Vystúpiť v hlavnom bloku, štvrtý alebo piaty po prezidentovi a hlavných gestoroch tohto podujatia, je česť pre Národnú radu SR. Nie je to o osobe, ale o tom, že nás Slovákov v týchto trhoch veľmi dobre vnímajú a máme veľký priestor na rozvíjanie spolupráce,“ povedal Danko novinárom. „Ak niekto hovorí, že naši podnikatelia sa uplatnia na Západe, hovorím, že asi sme už dosť dlho v EÚ, aby sme si uvedomili, že musíme hľadať svoje trhy, svoje odbytiská. Potenciál v Kazachstane je obrovský,“ doplnil.

Danko pripomenul, že sa mu podarilo iniciovať príchod ďalších európskych lídrov na samit. To mu podľa neho dodáva pozíciu, z ktorej sa dá ťažiť v oblasti rozvíjania investícií, napríklad v zalesňovaní. „Slovensko je historicky štátom, kde boli prvé školy lesníctva. Je tu veľký záujem na systéme zalesňovania, sú tu intenzívne kontakty so štátnymi lesmi. Budem sa snažiť, aby aj s takýmto niečím Slováci prerazili,“ skonštatoval.

Danko: Slovensku sa na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

„Čo ma naozaj veľmi mrzí, je, že sa niekedy nechápu tie veci, keď hovorím, že poďme, nebojme sa ísť na východ,“ pripomenul šéf slovenského parlamentu s tým, že na samite zisťuje, že problémy, ktoré trápia napríklad Čínu, Indonéziu, Ruskú Federáciu či Kazachstan, sú rovnaké ako naše. „Je to otázka bezpečnosti v digitálnom priestore, zachovanie mieru a spolupráce, vybudovanie Hodvábnej cesty, čo znamená rýchlejší tovar do Európy,“ doplnil.

Danko tiež v pondelok absolvoval oficiálny obed s predsedom dolnej komory kazašského parlamentu (Mažilisu) Nurlanom Nigmatulinom, na ktorom sa predstavili miestni umelci so slovenskými piesňami. „Pripravili nám niekoľko podporných sprievodných podujatí, všade máme dvere otvorené. Potom sa to v týchto zemepisných šírkach oveľa lepšie prenesie do podnikateľských sfér alebo možno do vzdelávania, máme veľké možnosti,“ povedal Danko. Verí, že raz lídri týchto krajín prídu aj do Bratislavy.

Andrej Danko a predseda Mažilisu - dolnej komory kazašského parlamentu Nurlan Nigmatulin
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko a predseda Mažilisu - dolnej komory kazašského parlamentu Nurlan Nigmatulin  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Okrem Nigmatulina sa Danko v pondelok stretol aj s predsedníčkou hornej komory kazašského parlamentu (Senátu) Darigou Nazarbajevovou a predsedom vlády Kazachstanu Askarom Maminom.

Andrej Danko a predsedníčka hornej komory parlamentu (Senátu) Dariga Nazarbajevová
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko a predsedníčka hornej komory parlamentu (Senátu) Dariga Nazarbajevová  (Zdroj: TASR - Kancelária NR SR)

Heslom utorkového stretnutia predsedov parlamentov euroázijských krajín je "Väčšia Eurázia: Dialóg. Dôvera. Partnerstvo". Účastníci na rokovaniach predstavia svoju víziu a tiež spôsoby, ako trvalo zabezpečiť udržateľný rozvoj euroázijského priestoru. Okrem NR SR bude mať na samite zastúpenie aj ďalších vyše 60 parlamentov, napríklad z Rakúska, Maďarska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Kórejskej republiky, Japonska či Ruska.

Viac o téme: Návšteva Andrej DankoKazachstan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu