Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Matovičovci nastúpení pred Bonaparte: Takýto darček dali Ficovi k narodeninám

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti zvolali protest pred sídlom Bonaparte Zobraziť galériu (5)
Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti zvolali protest pred sídlom Bonaparte (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nevstúpi do žiadnej koalície, ktorá bude propagovať registrované partnerstvá homosexuálov, adopcie detí homosexuálmi, liberalizáciu drogovej politiky, rušenie sociálnych opatrení alebo zmenu prístupu k nelegálnej migrácii.

Uviedol to dnes na brífingu líder hnutia Igor Matovič. Tieto témy totiž podľa neho môžu odradiť veľké množstvo voličov, ktorí by inak podporili zmenu. „Chceme týmto nastaviť kompas aj iným demokratickým stranám,“ povedal Matovič. Ten ešte včera na sociálnej sieti avizoval dnešnú tlačovú konferenciu s tým, že plán "ako opozícia vo voľbách porazí mafiu" je darčekom pre predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý má dnes narodeniny.

Tlačová konferencia Obyčajných ľudí pred sídlom Bonaparte


Snem strany Spolu: Hnutie má nových členov v predsedníctve, Fico je podľa nich na ústupe


Kritika na adresu PS/Spolu a KDH

Matovič kritizoval, že mimoparlamentné PS/Spolu a KDH v rámci rokovaní o spolupráci diskutovali o podmienkach schválenia registrovaných partnerstiev. Podľa OĽaNO to však v súčasnosti nie je podstatné, napriek tomu, že aj v hnutí sú ľudia, ktorí by s takýmto opatrením súhlasili. Vylúčením kontroverzných tém podľa Matoviča opozícia zoberie Smeru-SD tromfy, ktorými by voličov strašil.

VIDEO Matovičovci nastúpení pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Skúsme sa sústrediť na podstatu a finálny boj s mafiou, ktorá nám vládne," vyzval Matovič. Kontroverzné témy podľa Matoviča "strašia" voličov, ktorí aj počas prezidentských volieb nešli voliť, pretože sa báli príliš liberálneho prístupu vtedajšej prezidentskej kandidátky Zuzany Čaputovej. V parlamentných voľbách si to však podľa Matoviča opozícia nemôže dovoliť.

VIDEO Matovičovci nastúpení pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Neprijateľných jasne označili

Matovič tiež opätovne vylúčil spoluprácu so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS. Berie na vedomie, že s ním PS/Spolu a KDH nechcú spolupracovať, považuje však za férové, aby vedeli, aké sú ich podmienky. Cieľom podmienok je podľa OĽaNO, aby demokratická opozícia vyhrala voľby. V najbližších týždňoch plánuje hnutie predstaviť ďalšie kroky, ktoré by mali k tomuto cieľu viesť.

VIDEO Matovičovci nastúpení pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po proteste ostal na mieste ešte veľký plagát, ktorého súčasťou sú fotografie a popisky s prepojeniami rôznych osôb z aktuálneho politického a spoločenského života.

Veľký plagát, ktorý na mieste pred Bonaparte nechali
Zobraziť galériu (5)
Veľký plagát, ktorý na mieste pred Bonaparte nechali  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Analytik v tom má jasno

Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič urobil svojou výzvou voči ostatným opozičným stranám, aby sa dočasne zriekli niektorých programových priorít, strategický ťah. Uviedol to politický analytik Ján Baránek. „Ak by sa konzervatívne opozičné strany. ako napríklad KDH, k výzve pripojili, priznali by tým Matovičovi líderstvo,“ povedal Baránek s tým, že ak by sa naopak nepridali, vystavia sa jeho kritike z konzervatívnych pozícií. „Dostal ich od nekomfortnej situácie. Buď sa pridajú, alebo budú vystavené jeho útoku,“ zdôraznil.

V prípade liberálnych strán podľa Baránka je menšia šanca, že by výzvu nasledovali. „Nemusí to nutne znamenať zhoršenie vzťahov medzi nimi a Matovičom, zvýrazňuje to však názorovú nekompatibilitu,“ dodal.

Viac o téme: ProtestOĽaNOBonaparte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu