Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gajdoš reagoval na výzvu šetriť: Na ministerstve obrany obraciame každé euro, pridala sa aj Saková

Peter Gajdoš Zobraziť galériu (3)
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR tvrdí, že v rezorte obracajú každé euro, aby efektívne získali hodnotu za peniaze. Uviedol to minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Reagoval tak na výzvu ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) jednotlivým ministerstvám, aby začali šetriť vzhľadom na spomalenie hospodárskeho rastu.

"V rezorte obrany skutočne obraciame každé euro tak, aby hodnota za peniaze, ktorej sa v zásade držíme, bola efektívne vynaložená, s tým, že, samozrejme, budeme riešiť aj záležitosti zahraničných ciest," povedal Gajdoš.


Zabavte sa Temných kecoch!


Rezort sa podľa slov ministra sústredí na tie najdôležitejšie úlohy a plnenie záväzkov SR voči NATO a Európskej únii v rámci rozpočtových pravidiel.

Kamenický vyzval ministrov, aby spoločne začali šetriť. "Každý musí začať sám od seba a namiesto ďalších požiadaviek, ktoré prichádzajú na Ministerstvo financií SR na dodatočné peniaze, začať hľadať úspory vo vlastných rezortoch tak, aby sme dokázali ušetriť ďalšie peniaze," vyhlásil minister financií.

Šetrí aj Saková

Rezort vnútra šetrí, ako sa len dá. Ak nájde voľné zdroje, tak ministerstvu financií pomôže. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) tak reagovala na výzvu ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) na šetrenie. Saková to povedala po stredajšom (21. 8.) rokovaní vlády.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

„Vzhľadom na to, aký sme veľký rezort s 50.000 zamestnancami, a na to, aký máme rozpočet, tak si dovolím tvrdiť, že šetríme, ako sa len dá už pri normálnej bežnej prevádzke,“ uviedla ministerka. Akceptuje, že minister financií má svoje záväzky a ak finančnú rezervu v rezorte vnútra nájde, tak ministerstvu financií rada pomôže.

Podľa Sakovej treba vyhodnotiť prognózu po treťom štvrťroku a na základe toho sa pozrieť, čo rezort vnútra čaká. „Nemôžem povedať hliadke, že nemajú začo natankovať, alebo si nemajú začo kúpiť náboje do strelných zbraní,“ dodala.

Peniaze v školstve ostanú vždy

Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) chápe výzvu ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) na šetrenie v rezortoch. Reagovala tým, že úspory v rezorte vznikajú vždy. Pokračovať však budú v rezorte podľa jej slov v zmysle vládou schváleného Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania.

Martina Lubyová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Samozrejme, že vznikajú vždy aj nejaké úspory, napríklad keď niektorí prijímatelia nevedia vyčerpať dotácie, niektoré projekty sa nerealizujú v takom rozsahu, ako by sa mali. Budeme ich využívať na to, aby sme pomohli pánovi ministrovi financií vykryť schodky," skonštatovala Lubyová. Vysvetlila tiež, že rezort má výdavky už naplánované aj v programe rozvoja výchovy a vzdelávania.
 


 

Viac o téme: ŠetrenieMinisterstvo obranyPeter GajdošLadislav KamenickýMartina Lubyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu