Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Andrej Hryc končí v politike! Stranu získali politickí panici, ktorí úspechmi zaplavili Európu

Andrej Hryc Zobraziť galériu (2)
Andrej Hryc (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Zdá sa, že po eurovoľbách splnil sľub. Známy herec Andrej Hryc, ktorý sa angažoval v strane Korektúra - Andrej Hryc sa po neúspešných voľbách do európskeho parlamentu rozhodol odstúpiť z čela strany a na jej najvyššiu pozíciu zasadne človek, ktorý sa pohybuje v kruhoch slovenských "pirátov". Hryc pritom na pozícii predsedu nevydržal ani rok.

Hryc sa vzdáva predsedníckej stoličky po neúspechu v májových eurovoľbách kde figuroval so ziskom iba 0,85 percent voličov a nemohol si tak prevziať mandát europoslanca. Informáciu o zmene predsedníckeho postu priniesol portál Aktuality.sk. Podľa znenia z registra politických strán mal Hryc na poste predsedu skončiť 24. júla 2019. Jeho miesto zaujal Michal Pírek v ten istý deň. 

Hryc pre Topky zároveň špecifikoval, kedy by malo prísť k rebrandingu strany aj po stránke názvu. 
"Z registra politických strán je zrejmé, že potom, ako som ponúkol strane svoju funkciu, si členovia strany v zmysle stanov zvolili nového predsedu. K zmene názvu strany musí prísť zo zákona do 31.októbra tohto roku. Na novom názve sa pracuje," informoval Andrej Hryc.

Pírek sa podľa Aktualít už od mája stará o zabezpečenie podpisov pre založenie slovenskej pirátskej strany. Jej česká verzia má zastúpenie v tamojšom parlamente. V tejto chvíli sa ale zdá, že žiadne zakladanie strany nebude potrebné, pretože sa Pírek posadí na predsednícku stoličku už existujúcej strany.

Andrej Hryc končí v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Vyvodenie politickej zodpovednosti

Herec hovorí o tom, že po neúspešných eurovoľbách vyvodil politickú zodpovednosť a potvrdil, že z postu predsedu strany Korektúra odchádza. Práve neexistujúca pirátska strana Hryca v eurovoľbách 2019 podporovala. „Piráti sa preto rozhodli podporiť a voliť ako kandidáta do Európskeho parlamentu práve pána Andreja Hryca, za ktorým nestoja žiadne šedé eminencie či známi politickí harcovníci. V jeho prípade pôjde teda naozaj o pozitívnu zmenu zdola,“ znelo v ich vyhlásení.

Hryc pritom už dávnejšie pred spomínanými voľbami vyhlásil, že ak jeho politický vztlak nebude dostatočný, stranu ponúkne opozičnému subjektu. „Ak získam v európskych voľbách 30-tisíc plus jeden hlas, tak našu stranu povediem do parlamentných volieb na Slovensku. Ak nie, tak strana asi splynie s inou, dnes opozičnou stranou, pretože s tými, čo to dnes na Slovensku riadia, nechcem mať spoločné nič,“ vyhlásil Hryc, ktorý v máji získal 8 460 hlasov.

Pírek hovorí, že zmena názvu strany je po jeho nástupe len otázkou času, no v blížiacich sa parlamentných voľbách 2020 sa o mandáty poslancov uchádzať nechcú. „Pravdepodobne nezasiahneme do parlamentných volieb, je tam vysoká kaucia,“ tvrdí pre Aktuality Pírek. Strana musí totiž pred parlamentnými voľbami zložiť zálohu 17-tisíc eur, ktorá sa im v prípade minimálne dvojpercentného zisku voličov vracia späť.

Viac o téme: PirátiAndrej HrycKorektúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu