Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový prieskum je ranou opozícii aj Mostu: Kiska nad priepasťou, klesli aj PS a SNS

Michal Truban, Robert Fico a Marian Kotleba Zobraziť galériu (3)
Michal Truban, Robert Fico a Marian Kotleba (Zdroj: SITA/Branislav Bibel/Jana Birošová/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Po niekoľkých týždňoch prichádza agentúra Focus s ďalším prieskumom parlamentných strán. Prvé čísla hovoria, že oproti prieskumu z júna ide v niektorých prípadoch o značné zmeny. Kým vládny Smer nabral vzostupnú tendenciu, niektoré opozičné strany stratili podporu voličov.

Ak by sa parlamentné voľby konali v auguste, s 21,8 percenta by v nich zvíťazila strana Smer-SD. Na druhom mieste by bola koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia so 14 percentami hlasov a tretia ĽSNS s 12,1 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus na vzorke 1020 respondentov.

Kým Smer zaznamenal nárast o 1,5 %, druhý a tretí menovaný subjekt klesol. PS/Spolu o 1,7 a ĽSNS o 0,5 % hlasov voličov. Nárast zaznamenali ale mimoparlamentní kresťanskí demokrati, ktorým sa preferencie zvýšili o 0,5 %.

Nový prieskum je ranou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Focus)

Ďalším subjektom, ktorý v prieskume prepadol je hnutie Sme rodina, ktoré kleslo o 0,7 % oproti júnovým výsledkom. Nárasť však zaznamenalo Matovičovo OĽaNO. Oproti júnu si so ziskom 0,9 % polepšili. Naopak strana Andreja Kisku naďalej stagnuje na hranici zvoliteľnosti a oproti júnu sa prepadli o 0,2 % voličov. Rovnaké je to aj so stranou Most-Híd, ktorá je v súčasnej vládnej koalícii. Smer by však podľa predbežných výsledkov so stranou SNS vládu nezostavil a strana Most-Híd nemá podľa prieskumu dostatočný počet mandátov na vstup do parlamentu.

V Národnej rade SR by Smer-SD obsadil 38 kresiel, koalícia PS a Spolu - občianska demokracia by získala 24 mandátov, ĽSNS 21, KDH 13, SaS a SNS by mali zhodne 12 kresiel, Sme rodina 11, OĽaNO desať a Za ľudí deväť poslancov. Prieskum sa uskutočnil 1. až 7. augusta a respondenti boli konfrontovaní s otázkou "Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?".

Beblavý a Truban chcú poraziť Smer

Cieľom koalície PS a Spolu je poraziť Smer-SD. „Len to znamená istotu, že môže nastať zmena," povedal to dnes na tlačovej besede líder strany Spolu Miroslav Beblavý v súvislosti so zverejneným prieskumom volebných preferencií, podľa ktorého by koalícia PS/Spolu skončila druhá so ziskom 14 percent po strane Smer (21,8 percenta).

Nový prieskum je ranou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

„Nebudeme spokojní so žiadnym prieskumom, kde bude Smer prvý," povedal. Podľa Beblavého, ak bude Smer vo voľbách prvý a dostane poverenie na zostavenie vlády, urobia čokoľvek. Je presvedčený, že treba poraziť v prvom rade Smer. Podľa neho za posledných päť mesiacov popularita koalície PS/Spolu výrazne stúpla, a preto ešte majú sedem mesiacov do volieb, čo je dostatočný čas na to, aby svoj cieľ dosiahli. „Ale stúpli sme z osem na 14 až 15, myslíme si, že máme na to, aby sme Smer porazili. Počíta sa výsledok vo voľbách," uzavrel Beblavý.

Hlina sa z výsledkov teší

Predseda KDH Alojz Hlina, ktorého hnutie v prieskume skončilo štvrté so 7,5 percentami, sa z výsledku teší. „Keby som mohol, tak si poskočím," povedal dnes Hlina. "Stále verím, že je tu kritická masa ľudí, ktorí predavačov strachu nepúšťajú do domu. Je to dobré, kritická masa je na rozume," uviedol s tým, že ľudia sa zväčša riadia rozumom a vnímajú kontext politiky. "V politike platí, že koľko energie dáš, toľko dostaneš. Verím, že budeme platnou súčasťou politickej scény," dodal Hlina

Viac o téme: PrieskumSmer-SDĽSNSPS/Spolu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu