Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V parlamente momentálne pôsobí 23 nezaradených poslancov: Medzi nimi sú aj známe tváre

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V Národnej rade (NR) SR pôsobí v súčasnosti 23 nezaradených poslancov. Svoje domovské kluby opustili z rôznych dôvodov. Najviac nezaradených poslancov (deväť) pochádza z klubu OĽaNO.

Sú nimi Viera Dubačová, Alan Suchánek, Oto Žarnay, Richard Vašečka, Veronika Remišová, Anna Verešová, Soňa Gaborčáková, Elena Červeňáková a Jozef Lukáč. Prví štyria odišli už dávnejšie, posledných päť opustilo klub v júni tohto roka. Kritizovali napríklad to, že OĽaNO neumožnilo svojim poslancom a novým ľuďom stať sa riadnymi členmi hnutia, ako aj to, že hnutie nepracovalo v regiónoch.

Nezaradenými poslancami sú aj Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík a Igor Janckulík. Do parlamentu sa dostali cez dnes už neexistujúcu stranu Sieť. Tú opustili krátko po parlamentných voľbách v roku 2016. Janckulík vstúpil do klubu Mosta-Híd, odkiaľ odišiel krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako posledná opustila Sieť Alena Bašistová, ktorá je tiež nezaradená, ale hlasuje s koalíciou.

Nezaradená je aj trojica poslancov, ktorých z klubu Sme rodina po konfliktoch vylúčil v roku 2016 jeho šéf Boris Kollár. Ide o Martinu Šimkovičovú, Petra Marčeka a Rastislava Holúbeka. O jedného poslanca prišla ĽSNS a Smer-SD. Kotlebovcov opustil Juraj Kolesár, z klubu a zároveň aj zo strany Smer-SD vystúpil v októbri minulého roka Marek Maďarič. Svoj odchod zdôvodnil tým, že nechce pôsobiť v koalícii, v ktorej má hlavné slovo politik, "ktorý si berie za vzor orbánovskú politiku oslabovania demokracie a odklonu od Európskej únie". V strane pôsobil od roku 2000.

Nezaradeným poslancom sa stal po vytvorení vládnej koalície v roku 2016 Zsolt Simon, ktorý na protest odišiel z Mosta-Híd. Klub opustila aj Lucia Žitňanská, z Mosta-Híd vystúpila v septembri 2018. Svoj odchod z vládnej strany vysvetlila nespokojnosťou s činnosťou vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) v súvislosti s rôznymi kauzami.

Z klubu SaS vystúpil počas tohto volebného obdobia Jozef Mihál pre názorový nesúlad s predsedom strany Richardom Sulíkom. Urobil tak vo februári 2017 a ostal nezaradeným poslancom. So smerovaním SaS a nevedel stotožniť aj dnes nezaradený poslanec Martin Poliačik, ktorý stranu opustil v novembri 2017.

Viac o téme: ParlamentPoslanciPoslanecký klubNR SRNezaradeníVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu