Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentka chce, aby slovenská diplomacia bola naďalej kvalitná a rešpektovaná

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA – Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v stredu v Prezidentskom paláci veľvyslancov. Na spoločnom stretnutí ocenila prácu, ktorú pre krajinu robia. Zdôraznila, že chce, aby slovenská diplomacia bola aj naďalej kvalitná a rešpektovaná.

"Chcem, aby Slovensko bolo vnímané ako sebavedomá a hodnotovo jednoznačne ukotvená krajina," povedala. Pripomenula aj členstvo v Európskej únii (EÚ) a v NATO. "Nebudem mlčať, ak sa budú znevažovať naše hodnoty, ak budeme zo Slovenska vysielať zmätočné signály, alebo konať proti našim záujmom ako člen EÚ a NATO," uviedla prezidentka s tým, že to isté očakáva aj od diplomatov.

Čaputová zopakovala, že v domácej i zahraničnej politike sa chce venovať otázkam životného prostredia, spravodlivosti, právneho štátu a ľudských práv, ale aj ochrane sociálne zraniteľných skupín. Jej ambíciou je tieto témy prepojiť doma aj v zahraničí. Podľa prezidentkiných slov jej veľmi záleží na dobrých vzťahoch so susedmi Slovenska. "Je veľmi jednoduché mať zlé vzťahy s tými, s ktorými nesúhlasíme. Do tých dobrých treba investovať oveľa viac," komentovala.

V príhovore podporila aj spoluprácu v rámci krajín V4. Je presvedčená, že pôvodná úloha V4 prispieť k zjednotenej Európe, je v súčasnosti opodstatnená rovnako ako kedykoľvek predtým. Táto spolupráca by však nikdy nemala ísť na úkor slobody, vrátane slobody médií či akademických slobôd, ale aj demokracie a právneho štátu. Prezidentku tiež mrzia vzťahy s Ruskom. Uviedla, že nevidí záujem zo strany tejto krajiny viesť so Slovenskom otvorený dialóg. Čaputová zároveň vyzvala veľvyslancov, aby s jej tímom a zároveň medzi sebou komunikovali.

Prijatie u prezidentky bolo podľa vyjadrenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR najdôležitejším bodom programu porady vedúcich zastupiteľských úradov. Pred stretnutím sa veľvyslancom prihovorili štátni tajomníci rezortu zahraničných vecí František Ružička a Lukáš Parízek.

Ružička prízvukoval, že Slovensko musí jednoznačne podporovať základné hodnoty euro-americkej západnej civilizácie, do ktorej patrí. Tiež podľa jeho slov musí vedieť obhajovať svoje záujmy, no aj záujmy širšieho spoločenstva EÚ a NATO. Parízek sa zasa osobitne venoval ekonomickej diplomacii a jej hmatateľným výsledkom.

Posledným bodom porady bolo vystúpenie ministra financií SR Ladislava Kamenického (Smer-SD), ktorý vo svojom prejave priblížil aktuálne ekonomické výsledky Slovenska. V diskusii vedenej šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) sa vedúci zastupiteľských úradov zaujímali o možnosti spolupráce zahraničnej služby s ministerstvom financií. "Oceňujem, že minister Kamenický prijal pozvanie a našim veľvyslancom priblížil aktuálne dianie v našej ekonomike," uzavrel Lajčák. Porada veľvyslancov bude pokračovať vo štvrtok 4. júla.  

Viac o téme: PrezidentkaNATOZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu