Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Poslanci ĽSNS s novým návrhom: Chcú obmedziť trestnoprávnu imunitu prezidenta

Poslanci ĽSNS
Poslanci ĽSNS (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

BRATISLAVA - Trestnoprávna imunita prezidenta Slovenskej republiky by mala byť obmedzená výlučne na výroky prednesené počas výkonu jeho funkcie. To znamená, že za všetky ostatné trestné činy bude môcť byť trestne stíhaný.

Navrhujú to poslanci NR SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS). Na júnovú schôdzu parlamentu predkladajú návrh na zmenu Ústavy SR. „Dosiahne sa tým stav, keď výkon funkcie prezidenta SR nebude motivovaný výsadami, ako je to dnes, ale reálnou túžbou a schopnosťou reprezentovať SR navonok i dovnútra v tom najlepšom svetle," odôvodnili predkladatelia.

Podľa ĽSNS v roku 2012 prijala Slovenská republika zásadnú zmenu, ktorou bolo zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov NR SR. „Týmto ustanovením, ktoré prijalo 144 poslancov NR SR a ktoré zároveň vytvorilo z „nadľudí“ rovnocenných ľudí, sa nastavil smer, akým sa Slovenská republika mala po nasledujúce roky vydať. Dnes, po šiestich rokoch od jasného signálu slovenskej verejnosti je najvyšší čas posunúť demokratické zriadenie ďalej a privilégium prezidenta SR zrušiť," tvrdia poslanci ĽSNS.

Kotlebovci navrhujú, aby obžalobu na prezidenta za spáchanie trestného činu bola oprávnená podávať NR SR, a to trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých poslancov. O obžalobe bude rozhodovať v prvom stupni Najvyšší súd SR. Ako odvolací súd bude o obžalobe rozhodovať senát Ústavného súdu SR. Ako dovolací súd bude o obžalobe rozhodovať plénum Ústavného súdu SR.

Viac o téme: NRSRĽSNSKotlebovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu