Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ďalší spor v Smere vrcholí! Pellegrinimu došla trpezlivosť: Naložil facebookovej hviezde strany

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Viktor Zamborský, Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini kritizuje predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (obaja Smer-SD) za jeho protieurópske vyjadrenia na sociálnej sieti. Mal by sa ich podľa neho zdržať. Väčšina poslancov vo výbore Pellegriniho postoj ocenila. Blaha vzal kritiku na vedomie.

Pellegrini na výbore pripomenul, že je týždeň do eurovolieb a snaží sa situáciu sledovať. Rešpektuje aj iné názory na Európsku úniu. „Ja čítam niektoré tie statusy a nie sú to statusy od ľudí, ktorí od začiatku od vstupu do politiky tvrdia, že Brusel je zlý,“ povedal na úvod Pellegrini s tým, že tomu rozumie. Problémom preňho sú kritické a nenávistné statusy na adresu EÚ od predstaviteľov výboru pre európske záležitosti. 

Je to cez čiaru

Obrátil sa priamo na Blahu. „Ale čítam aj statusy, ktoré sú nenávistné, alebo veľmi kritické k Európskej únii od najvyšších predstaviteľov výboru pre európske záležitosti. Ak niekto má taký zásadný problém, že Úniu nazve bandou lúzrov, že je antiľudská, antisociálna, antineviemaká vec, tak potom radšej treba zvážiť, či človek chce zostať vo výbore pre európske záležitosti,“ povedal. 

Najvyšší činitelia si uctili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Pellergini mu zacitoval aj niektoré výroky zo svojich statusov. „Predseda výboru pre európske záležitosti sa nemá takto vyjadrovať na adresu Európskej únie (EÚ). Mal by sa týchto vyjadrení zdržať. Pokiaľ deklarujeme, že niet iného priestoru na existenciu SR, že je to náš životný priestor, tak aby predseda európskeho výboru sa takýmto spôsobom vyjadroval na adresu EÚ ako takej, to je niečo, s čím nemôžem ja ako predseda vlády súhlasiť, bez ohľadu, či je to člen našej strany,“ vyhlásil premiér. „To je cez čiaru,“ zdôraznil Pellegrini. Pripomína, že Blahu do funkcie vo výbore nominoval Smer-SD, ktorý jasne podporuje európsky projekt a členstvo Slovenska v ňom. Členovia výboru mu na záver zatlieskali. 

Beriem na vedomie

„Beriem na vedomie,“ reagoval Blaha na kritiku a odkázal, že drží palce s propagáciou satirickej stránky Zomri. Blaha na sociálnej sieti 7. mája kritizoval ministerstvo zahraničných vecí (MZV), ktoré podľa jeho slov propaguje spomínanú stránku. „V najnovšom propagačnom videjku MZV o tom, aká skvelá je EÚ, vystupujú dvaja psychopati s vreckami Zomri na hlave,“ píše Blaha, ktorý kritizuje aj samotnú stránku.

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Okrem iného na sociálnej sieti píše, že „tak ako Zomri, aj EÚ sa oháňa toleranciou a liberalizmom a pritom nedokáže rešpektovať iný názor. Tak isto ako Zomri, aj EÚ je plná nenávisti voči strednej Európe a našej kultúre“. Ďalej uvádza, že stránka aj EÚ odpudzujú ľudí a slintá z nich len kaviareň. „Tak isto ako Zomri, aj EÚ predstiera, že je niečím viac, než sa zdá, ale pritom každý vidí, že je to len banda zakomplexovaných lúzrov,“ napísal Blaha. EÚ je podľa neho arogantná, liberálna, detinská a nenávistná.

Viac o téme: Peter PellegriniĽuboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu