Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koalícia sa na menách ústavných sudcov ešte nedohodla, hovorí Bugár

Béla Bugár Zobraziť galériu (6)
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Koalícia ešte nemá dohodu na menách, ktoré by chcela voliť v nadchádzajúcej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že si nie je istý, či sa podarí navoliť plný počet kandidátov.

Nový volebný PRIESKUM: Smer si udržuje prvú pozíciu, výrazný prepad Obyčajných ľudí

"Budeme sa, samozrejme, snažiť o maximálny počet. Osem sme už zvolili, tak ešte desiatich musíme zvoliť. Keď sa nepodarí všetkých, tak katastrofa sa nedeje," povedal. Pripomenul tiež, že prezident si niektorých kandidátov ešte nechal v zálohe.

S opozíciou o kandidátoch na ústavných sudcov zatiaľ koalícia rokovať neplánuje. "Najprv sa musíme dohodnúť v koalícii. Ak bude dohoda, tak síce vieme navoliť, ale bolo by lepšie, ak by sme sa dohodli aj s opozíciou," povedal Bugár. Predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár v tejto súvislosti uviedol, že rokovať s opozíciou by bolo správne.

O balíku sociálnych opatrení zatiaľ dohoda nie je

O balíku sociálnych opatrení vládnych strán zatiaľ dohoda nie je, momentálne hľadajú riešenia, ako čo najmenej zaťažiť rozpočet. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko RTVS podpredseda NR SR a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Ak podľa neho balíkom sociálnych opatrení štátny rozpočet „veľmi zaťažíme, samozrejme, ideme do mínusu a budúcej vláde tu zanecháme balík, s ktorým sa bude musieť nejakým spôsobom vysporiadať, a je to mínus jednoznačne“. Patrí medzi ne napríklad nižšie DPH na potraviny (návrh SNS), zvýšenie rodičovského príspevku (návrh Smeru-SD) alebo zníženie odvodov a zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane pre zamestnancov a živnostníkov (oba návrhy Most-Híd).

Volby19 Bugár prezident kandidatúra
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

Návrhy koaličných partnerov Bugár rozoberať nechcel, k návrhom Mosta-Híd sa vyjadril len okrajovo. Aj návrhy Mosta-Híd majú totiž podľa jeho slov dopady. „Práve preto nemôžem povedať, či napríklad zníženie odvodov bude o jedno percento alebo len o pol percenta, lebo jedno percento je 170 miliónov, pol percenta je polovica. My nemôžeme zaťažiť rozpočet tak, že nakoniec cieľ, ktorý sme si stanovili - vyrovnaný rozpočet, bude premrštený tak, že budúca vláda bude mať čo robiť, aby hľadala možnosť, ho čo najrýchlejšie dosiahnuť,“ priblížil Bugár.

Bugár pripomenul, že pôvodná dohoda bola, „len to poslanci tiež nedodržali“, že na aktuálnu schôdzu parlamentu sociálne návrhy nedajú. Opravené návrhy trinástich zákonov mali podľa šéfa Mosta-Híd ísť až na júnovú schôdzu, dovtedy sa to malo prepočítať cez ministerstvo financií. „A keď nájdeme rozumné riešenie, tak vtedy to pustíme do procesu,“ dodal s tým, že zákony by mali platiť od 1. januára budúceho roka.

Koalícia sa na menách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bugár opakoval, že dohoda je čo najmenej zaťažiť štátny rozpočet. Nechcel hovoriť o tom, ako budú vyzerať návrhy Slovenskej národnej strany a Smeru-SD. Most-Híd je však ochotný ustúpiť. „Už sme avizovali koaličným partnerom, že to prepočítavame aj my, aby sme sa dostali na čo najnižšie číslo. Ak by sme zaťažil enormne štátny rozpočet, tak to nemá zmysel robiť,“ doplnil šéf koaličného Mosta-Híd.

Sociálne opatrenia presadzuje aj hnutie Sme rodina. Ako v diskusii konštatoval poslanec NR SR a predseda hnutia Boris Kollár, snažia sa predkladať návrhy, ktoré nerozvrátia verejné financie. Kritizoval sociálne opatrenia vládnych strán SNS a Smeru-SD. Návrhy Mosta-Híd podľa Kollára „majú hlavu a pätu“. Šéf Sme rodina sa domnieva, že viaceré sociálne opatrenia sú kupovaním si voličov. Podľa Bugára však každá vláda pred koncom volebného obdobia prijíma sociálne opatrenia. Nepovažuje to za kupovanie hlasov, pretože aktuálne má vláda na opatrenia ekonomické možnosti.

Pravidelné návštevy Danka v Rusku nie sú vhodné

Pravidelné návštevy predsedu parlamentu Andreja Danka v Ruskej federácii nie sú podľa lídra Mosta-Híd Bélu Bugára vhodné. Poslednú návštevu predsedu Národnej rady SR a šéfa vládnej Slovenskej národnej strany (SNS) pri príležitosti 74. výročia konca 2. svetovej vojny by však Bugár takto neposudzoval. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy v Rádiu Slovensko RTVS.

„Treba si uvedomiť, že niektorí ľudia, s ktorými sa stretáva aj pán predseda národnej rady, sú na sankčnom zozname, nemôžu ísť na územie Európskej únie. Ale v prípade tejto udalosti (výročie konca 2. svetovej vojny, pozn. redakcie) netreba zabudnúť na to, že veľmi veľa ľudí zabúda, že sovietske vojská, teda, že aj Rusi nás oslobodili a nechali tu nie pár životov, zomrelo tu niekoľko desiatok tisíc ľudí,“ uviedol Bugár. Z tohto dôvodu by Dankovi nevyčítal tohtotýždňovú návštevu vojenskej prehliadky v Moskve k 9. máju, oslavovanému v Rusku a aj v niektorých ďalších krajinách ako Deň víťazstva.

Koalícia sa na menách
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kancelária NR SR)

V prípadoch iných návštev šéfa národniarov v Rusku má Bugár odlišný názor. „Buď ideme smerom k NATO a Európskej únii, alebo potom koketujeme aj tu, aj tam,“ konštatoval v diskusii predseda koaličného Mosta-Híd. Bugár však neprijíma v tomto smere ani konanie niektorých štátov EÚ, ktoré na jednej strane od anexie Krymu odmietajú chodiť na podobné podujatia, a na druhej strane „veselo kšeftujú“. „Prepáčte, obrovské kšefty tam robia – ani to neprijímam,“ dodal.

Volby19 Bugár prezident kandidatúra
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FOTO TASR - Jakub Kotian)

Poslanec NR SR a predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár má na tému podobný názor ako Bugár. Zároveň je však Kollár proti sankciám voči Rusku, lebo to Slovensko podľa jeho názoru veľmi poškodzuje. „Tí, ktorí nás do toho tlačia, tak bez problémov robia Nord Stream, bez problémov stavajú mercedesové fabriky a bez problémov živo kšeftujú, obchodujú a zabezpečujú prácu a peniaze, napríklad pre Nemecko. My to nesmieme robiť,“ povedal Kollár s tým, že mu prekáža „dvojitý meter, ktorý na nás používajú“.

Podstatné je však podľa neho nezabúdať na historické udalosti, budovať historickú pamäť o tom, že nás oslobodila aj Červená armáda spolu s Rumunmi a ďalšími. „My, keď nebudeme mať historickú pamäť, tak prestaneme ako národ existovať. To znamená, že tam Andrej Danko išiel je fajn, a mal tam ísť aj predseda vlády,“ dodal Kollár.

Odvolávanie Andreja Danka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Líder hnutia Sme rodina nepovažuje za problém avizovanú pondelkovú konferenciu Za Európu suverénnych národov. Na konferencii sa popri hnutí Sme rodina zúčastnia zástupcovia európskych nacionalistických strán, ako napríklad krajne pravicová francúzska politička Marine Le Penová alebo Georg Mayer, europoslanec za nacionalistických rakúskych Slobodných (FPO) „Stotožňujem sa s politikou, ktorú presadzujeme my a ktorú ideme presadzovať spoločne,“ odpovedal Kollár na otázku či sa stotožňuje s ich politikou.

Doplnil, že spomínané a ďalšie strany sa v rámci EÚ idú združiť, lebo chcú presadzovať tri hlavné body – ochranu hraníc EÚ, ochranu tradícií a ochranu práce našich ľudí. Bugár v tejto súvislosti upozorňuje na veľmi tenkú hranicu medzi nacionalizmom a národovectvom. Národovec podľa neho hovorí napríklad aj o ochrane tradícií, ale nacionalista a extrémista tak koná na úkor iných, a v tom je rozdiel. „ A Le Penová na úkor iných, priamo vo vnútri, čo hlása, a to je môj problém,“ upozornil Bugár. Podpredseda parlamentu hovorí, že je v poriadku chrániť hranice, chrániť to, čo nás spája, či kresťanským, alebo hocijakým iným spôsobom, „ale nesmieme to robiť tak, že iným, ktorí bývajú tu s nami, odoprieme zas iné práva“.

Viac o téme: SudcoviaKoalíciaBéla BugárÚstavný súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu