Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRIESKUM Len štvrtina Slovákov by prijala vládu s podporou kotlebovcov: Problém majú dôchodcovia

Kotlebovci poslali saharský piesok na rozbor. Zobraziť galériu (6)
Kotlebovci poslali saharský piesok na rozbor. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V pondelok bude Najvyšší súd opäť rozhodova't o tom, či stranu Mariana Kotlebu, ktorá je označovaná ako extrémistická, zruší alebo nie. Ak by súd rozhodol v prospech kotlebovcov, vládu s ich podporou si vie predstaviť len štvrtina Slovákov.

Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý si dala vyhotoviť televízia Markíza pre reláciu Na telo s Michalom Kovačičom, sú dve tretiny proti vláde s podporou Ľudovej strany Naše Slovensko. Za je 27% Slovákov, prosti 67%. 

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 8. až 14. apríla na vzorke 1026 resppondentov. Vláda s podporou extrémistickej strany je najviac prijateľná pre mužov, problém majú najmä dôchodcovia. Voliči takmer všetkých strán takúto vládu odmietanú, najprijateľnejšia je pre voličov Sme rodina. 

Rozhodne súd

Najvyšší súd rozhodoval o rozpustení Kotlebovej strany už 9. apríla. Návrh podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Súd pojednávanie odročil na 29. apríla. Počas prvého verejného pojednávania sa konal v Bratislave aj protest pred Najvyšším súdom a rovnako aj pred Generálnou prokuratúrov, na ktorom kotlebovci vyjadrovali strane podporu. 

PRIESKUM Len štvrtina Slovákov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

PRIESKUM Len štvrtina Slovákov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Extrémisti a konšpirátori

Kotlebovu stranu mnohí vnímajú ako extrémistickú z viacerých dôvodov. Mnoho jej členov popiera holokaust a vyjadrujú sa hanlivo o menšinách, ktoré žijú na Slovensku. Milan Mazurek bol jeden z tých, ktorí na bratislavskej Hlavnej stanici hádzali kamene po moslimskej rodine. 

Okrem toho, niektorí členovia Ľudovej strany Naše Slovensko podporujú konšpirácie. Minulý rok napríklad brali vzorku piesku, ktorý k nám privialo zo Sahary aj tento rok a dali ho na rozbor. Aj keď sa médiá snažili niekoľkokrát zistiť, ako rozbor dopadol a čo teda v piesku našli, kotlebovci neodpovedali. 

Kotlebovci poslali saharský piesok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/ĽSNS Ružomberok)

Kotlebovci poslali saharský piesok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/ĽSNS Ružomberok)

Viac o téme: PrieskumFocusĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu