Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Minister obrany Gajdoš rokoval s chorvátskym ministrom o spoločnej obrannej spolupráci

Gajdoš a Krstičevič
Gajdoš a Krstičevič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) sa stretol s chorvátskym podpredsedom vlády a ministrom obrany Damirom Krstičevičom. Témou rokovania bola nielen modernizácia a obranná spolupráca, ale aj spolupráca v oblasti vojenskej polície, výcviku vojakov a obrannej výroby.

"Mali sme o čom diskutovať aj napriek tomu, že chorvátsky minister nebol na Slovensku na oficiálnej návšteve sedem rokov," skonštatoval Gajdoš. Diskusiu označil za konštruktívnu, pričom podľa jeho slov potvrdila priateľské vzťahy oboch krajín. "To je vynikajúci základ pre prehlbovanie spolupráce v oblasti obrany," dodal.

Témou rokovania bola tiež spolupráca výrobných obranných podnikov. "Myslím si, že si zaslúži našu budúcu pozornosť," povedal slovenský minister. Doplnil, že chorvátskemu ministrovi predstavil aj Dlhodobý plán rozvoja Ozbrojených síl (OS) SR. 

V oblasti výcviku vojakov Gajdoš podľa svojich slov ponúkol chorvátskemu ministrovi slovenské strediská Lešť a Zemianske Kostoľany. Hovorili aj o spoločných aktivitách v rámci medzinárodného krízového manažmentu v NATO či Európskej únii.

V súvislosti s tým, že Chorvátsko v roku 2020 prevezme predsedníctvo v Rade Európskej únie, odovzdal slovenský minister svojmu rezortnému kolegovi aj skúsenosti zo slovenského predsedníctva. Zároveň informoval o pokračovaní spolupráce v rámci projektu PESCO. 

Krstičevič ocenil stretnutie so slovenským ministrom. "Diskutovali sme veľa a je aj veľa oblastí, v ktorých môžeme prehĺbiť našu spoluprácu," skonštatoval s tým, že Chorvátsko sa veľmi aktívne pripravuje na svojej predsedníctvo v Rade Európskej únie. Preto sa poďakoval Gajdošovi za sprostredkovanie skúseností zo slovenského predsedníctva. 

Prioritami Chorvátska bude podľa jeho slov napríklad budovanie spôsobilostí a obranných iniciatív či posilnenie v rámci transatlantických väzieb. "Taktiež sa budeme snažiť posilniť obranný priemysel a budeme sa snažiť o implementáciu bezpečnostných opatrení v juhovýchodnej časti Európy," zdôraznil. Doplnil, že ministra Gajdoša pozval na návštevu Chorvátska v druhej polovici tohto roka.

Viac o téme: Rokovanie Peter GajdošDamir Krstičevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu