Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Politici reagujú na pozastavenie členstva Fideszu v EPP: KDH aj Progresívni a Spolu to vítajú

Viktor Orbán Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie aj koalícia Progresívne Slovensko a Spolu – občianska demokracia vítajú pozastavenie členstva maďarskej vládnej strany Fidesz v Európskej ľudovej strane (EPP). Vyplýva to z ich reakcií na stredajšie rozhodnutie ľudovcov.

Pozastavenie členstva strany maďarského premiéra Viktora Orbána podporil aj vedúci slovenskej delegácie pri EPP Ivan Štefanec. EPP je najväčšou frakciou v súčasnom Európskom parlamente. Informoval o tom Štefanec. "EPP je postavená na princípoch kresťanstva a demokracie. Viktor Orbán ich oba porušuje. Potláča slobodu slova, šíri nenávisť a demagógiu a dovoľuje masívne rozkrádanie eurofondov,“ uviedol podľa tlačovej správy Štefanec s tým, že slovenská delegácia sa vždy bude snažiť o dialóg a pozastavenie členstva je výstrahou a zároveň šancou pre Viktora Orbána, aby prehodnotil svoju politiku.

Ivan Štefanec
Zobraziť galériu (3)
Ivan Štefanec  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„Nestalo sa tak, a preto sme pristúpili k pozastaveniu členstva. Verím, že ešte existuje cesta späť a Viktor Orbán, ak mu na Maďarsku skutočne záleží, dá prednosť demokratickej ceste pred medzinárodnou izoláciou,“ dodal Štefanec na margo hlasovania ľudovcov. Pôvodne mali hlasovať o vylúčení Fideszu z EPP, na čo tlačili najmä škandinávske stredo-pravicové strany. Rozhodnutie o pozastavení členstva víta ja koalícia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS) a Spolu. Informovala o tom hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková. PS pritom patrí do frakcie európskych liberálov, Spolu sa hlási k EPP.

Protieurópska rétorika Orbána

Strane Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána pozastavili členstvo v Európskej ľudovej strane, najväčšej frakcii v Európskom parlamente. Fidesz tak odteraz vo frakcii nemá hlasovacie práva a nemôže sa zúčastňovať na jej rokovaniach. Dôvodom je stupňujúca sa protieurópska rétorika Orbána a Fideszu a ich stále viditeľnejší odklon od demokratických hodnôt. Za pozastavenie členstva Fideszu hlasovali v stredu všetky ostatné členské strany EPP. Viacerí predstavitelia Fideszu začiatkom týždňa vyhlásili, že ak strane pozastavia členstvo v EPP, z tejto frakcie okamžite vystúpi a bude si hľadať svoje miesto inde.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP)

EPP doteraz nad Fideszom privieral oči najmä preto, že členstvo tejto strany pre frakciu znamenalo v celoeurópskom súčte vždy významný počet hlasov v eurovoľbách a poslaneckých mandátov v EP. Situácia sa zmenila začiatkom marca, keď trinásť zo 49 členských strán EPP vyzvalo po rokoch nezhôd na úplné vylúčenie Fideszu.


Čítajte aj: Tvrdá rana pre Orbána aj Fidesz: Európski ľudovci na polroka pozastavili členstvo strany


Orbán na EÚ a jej predstaviteľov dlhodobo útočí, začiatkom marca napríklad napísal a začal distribuovať list všetkým občanom Maďarska, v ktorom píše, že vedenie únie "úmyselne oslabilo jej vonkajšie hranice", aby vpustilo dnu viac migrantov. List ide v línii viacerých doterajších vládnych reklamných kampaní, ktoré vykresľovali európskych predstaviteľov ako účastníkov sprisahania proti Maďarsku, na čele ktorého má byť americký finančník maďarského pôvodu George Soros.

Viac o téme: MaďarskoEurópsky parlamentViktor OrbánFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu