Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRÁVE TERAZ Bašternák nastúpil na výkon trestu: FOTO Ranné manévre pred vilou

Brat Ladislava Bašternáka ho sprevádzal pri jeho nástupe Zobraziť galériu (6)
Brat Ladislava Bašternáka ho sprevádzal pri jeho nástupe (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ladislava Bašternáka včera odsúdil súd na päťročné väzenie. Dnes ráno sa sám prihlásil na výkon trestu. Informáciu potvrdila aj polícia. Sprevádzali ho jeho brat a jeho manželka. Okrem trestu dostal Bašternák zákaz podnikateľskej činnosti na päť rokov a jeho majetok prepadol štátu.

Podľa našich informácií sa dnes v skorých ranných hodinách Ladislav Bašternák sám prihlásil na výkon trestu. Sprevádzal ho jeho brat, ktorý sa musel do domu niekoľkokrát vrátiť. Neskôr z domu odišla aj jeho manželka. Informáciu potvrdila na svojom Facebooku aj polícia. „Osoba právoplatne odsúdená na trest odňatia slobody vo výške 5 rokov sa dnes v doobedňajších hodinách dostavila do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave.“

Momentálne prebieha vstupná prehliadka a nasledovať bude zdravotné vyšetrenie. Po potrebných úkonoch rozhodne Zväz väzenskej a justičnej stráže, kam Bašternáka umiestnia. Mal by byť v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Najbližšie takéto zariadenie sa nachádza v Hrnčiarovce nad Parnou. 

PRÁVE TERAZ Bašternák nastúpil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bašternáka čakajú prehliadky

Bašternák po dvoch tretinách vykonania trestu môže požiadať o podmienečné prepustenie. Von by sa však mohol dostať už po dvoch rokoch. Bašternák v bratislavskom Ústave na výkon trestu odňatia slobody a v Ústave na výkon väzby absolvuje viacero zdravotných prehliadok, vrátane psychologických testov a iných náležitostí a až potom o niekoľko dní, možno aj týždeň sa rozhodne, do akého ústavu zo 17 slovenských väzníc ho premiestnia.

PRÁVE TERAZ Bašternák nastúpil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Do výkonu trestu odňatia slobody sa nastupuje, resp. sa doň prijíma v ústave na výkon väzby. Odsúdený je povinný po prijatí podrobiť sa osobnej prehliadke, lekárskej prehliadke, hygienickým, protiepidemickým opatreniam a zdravotným výkonom. Odsúdenému sa odoberú najmä veci, ktorými by mohol byť ohrozený život, zdravie, majetok alebo bezpečnosť odsúdených alebo iných osôb, marený účel výkonu trestu alebo narušovaný ústavný poriadok. Po prijatí do výkonu trestu musí byť odsúdený oboznámený s právami a povinnosťami. O tom, do ktorého ústavu odsúdeného následne umiestnia, rozhoduje generálne riaditeľstvo zboru podľa stupňa stráženia, dĺžky trestu, závažnosti trestnej činnosti, veku, zdravotného stavu, vzdelania, kvalifikácie a psychologického vyšetrenia osobnosti,“ spresnil riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

PRÁVE TERAZ Bašternák nastúpil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Von sa môže dostať skôr

Trest odňatia slobody sa vykonáva diferencovane. Základné práva odsúdených (napríklad na ubytovanie, spánok, stravovanie) a ostatné práva odsúdených (napríklad nákupy, vychádzky, návštevy, prijímanie balíkov, telefonovanie) sú rovnaké vo všetkých stupňoch stráženia. Rozdielny je len spôsob zabezpečenia a uplatňovania týchto práv, regulácia a kontrola pohybu a činnosti odsúdených. Platí zásada, že čím je vyšší stupeň stráženia, tým väčší je rozsah obmedzení. Odsúdenému sa poskytne ubytovanie v cele alebo izbe.

PRÁVE TERAZ Bašternák nastúpil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Bašternáka vo štvrtok senát Krajského súdu (KS) v Bratislave odsúdil na päťročný trest odňatia slobody, ktorý by si mal odpykať v  ústave s minimálnym stupňom stráženia. Tam sú napríklad odsúdení ubytovaní v izbách, nie celách, návštevy sa vykonávajú priamym kontaktom, ubytovne odsúdených od budíčka do večierky sa neuzamykajú, priblížil Baláž. Odsúdení majú povolený pohyb vo vymedzených priestoroch ústavu, zaraďujú sa do práce na pracoviskách mimo ústavu, odsúdeným v súvislosti s plnením pracovných úloh pre potreby ústavu možno povoliť voľný pohyb aj mimo ústavu. 

Bašternák napriek tomu, že bol odsúdený na päťročný trest odňatia slobody, sa môže relatívne po odpykaní 2/3 trestu alebo aj len polovice trestu dostať na slobodu. O jeho podmienečnom prepustení, za splnenia viacerých podmienok by napokon rozhodoval súd, v obvode ktorého si Bašternák bude trest odpykávať.

Bašternáka odsúdili na päť rokov

Advokát Peter FIlip potvrdil, že sa so svojím klientom včera po rozsudku stretol. „Nemôžem vám potvrdiť, že už nastúpil na výkon trestu. Ale faktom, je že mi oznámil, že tak dnes ráno urobí,“ reagoval s tým, že je momentálne mimo Bratislavy kvôli inému prípadu. Či podá mimoriadne dovolanie, ešte rozhodnutý nie je, oznámi to po preštudovaní spisu.

PRÁVE TERAZ Bašternák nastúpil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odvolací Krajský súd včera rozhodol, že Bašternák je vinný. On sám si však včera rozsudok nevypočul. Podnikateľ dostal päťročný trest a trest prepadnutia majetku a rovnako aj zákaz podnikateľskej činnosti na päť rokov. Bašternák ešte pred novembrovým pojednávaním stihol prepísať takmer celý svoj majetok na svoju rodinu okrem bytu, v ktorom doteraz býva expremiér Robert Fico. Byt by mal prepadnúť štátu. 

Viac o téme: Ladislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu