Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Most-Híd predstavil návrhy na zníženie daní: Majú pomôcť najmä pracujúcim ľuďom

Ivan Švejna a Irén Sárközy Zobraziť galériu (4)
Ivan Švejna a Irén Sárközy (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Poslanci koaličného Mostu-Híd navrhujú zníženie odvodov pre zamestnancov a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). Taktiež chcú zvýšiť nezdaniteľnú časť základu dane. Týmito opatreniami chcú pomôcť najmä pracujúcim. Začať platiť by mali od roku 2020.

Novelou zákona o dani z príjmov navrhujú poslanci Mostu-Híd zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Zvýšiť by sa mal postupne z 19,2-násobku životného minima na 21-násobok v roku 2020, až na 22,7-násobok od roku 2021. Navrhujú tiež rovnaké zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane ročne na manželku (manžela) vzhľadom k tomu, že aj doteraz bola v rovnakej výške ako nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka. "Na Slovensku sa v rozpočte podľa Európskej komisie priveľmi spoliehame na daňové a odvodové zaťaženie pracujúcich," zdôvodnila na štvrtkovej tlačovej konferencii poslankyňa Mostu-Híd Irén Sárközy. Toto opatrenie podľa nej prinesie zamestnancom vyššie mzdy a tak môže rásť životná úroveň rodín.

Irén Sárközy
Zobraziť galériu (4)
Irén Sárközy  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Podľa štátneho tajomníka rezortu práce Ivana Švejnu (Most-Híd) je toto opatrenie aj podľa ekonómov najlepším spôsobom, ako zvýšiť príjmy zamestnancom. "Koeficienty vychádzajú z predpokladov, aké príjmy budú mať samosprávy," vysvetlil Švejna.

Druhou novelou zákona o sociálnom poistení chce strana znížiť odvody do rezervného fondu solidarity o štyri percentuálne body (p.b.) zo súčasných 4,75 % na 0,75 %, a to v prípade zamestnávateľa, SZČO a dobrovoľne poistenej osoby. V prípade štátu by sa mali tiež znížiť na 0,75 % zo súčasnej úrovne 2 % z vymeriavacieho základu.  

Ivan Švejna
Zobraziť galériu (4)
Ivan Švejna  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Odvody do základného fondu starobného poistenia chcú ekvivalentne zvýšiť o štyri p.b. na strane zamestnávateľa za zamestnanca, rovnako u SZČO, dobrovoľne dôchodkovo poistenej osoby, štátu, Sociálnej poisťovni, tiež v prípade zamestnávateľa za zamestnanca, ktorý je sporiteľom v druhom dôchodkovom pilieri a aj v prípade SZČO, ktorá je tiež sporiteľom v druhom pilieri. Poslanci ďalej v novele navrhujú zníženie odvodov pre zamestnancov o jeden percentuálny bod.

Most chce rokovať 

Most-Híd chce o týchto návrhoch rokovať s koaličnými partnermi. "Aká bude konečná dohoda, to závisí od koaličných partnerov," poznamenala Sárközy. Zároveň dodala, že strana je ochotná diskutovať aj s koaličnou SNS, ktorá priniesla tiež návrhy na zníženie niektorých daní, napríklad navrhuje 10 % DPH na všetky potraviny či nižšiu daň z príjmu právnických osôb. "Vítame každý jeden návrh, ktorý smeruje k tomu, aby sme pomohli ľuďom," dodala poslankyňa s tým, že pravdepodobne bude prijatý nejaký "mix opatrení".

Ivan Švejna a Irén
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Navrhované opatrenia majú byť podľa Švejnu financované najmä z lepšieho výberu daní samospráv. "Tieto opatrenia navrhujeme preto teraz, aby už príprava rozpočtu na ďalší rok, ktorý sa už teraz pripravuje, aby to bolo brané ako priorita strany, aby sa s tým už počítalo," objasnil Švejna, ktorý súhlasí s dosiahnutím vyrovnaného rozpočtu. "Tieto dvojičky opatrení v podstate budú na úkor výrazného rastu samospráv a výrazného rastu príjmov Sociálnej poisťovne. My len rozpúšťame ľuďom to, čo oni dávajú štátu. Príjmy obidvoch rastú, my to len vraciame ľuďom," dodal Švejna.

Viac o téme: DaneZamestnanciOdvodyMost-Híd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu