Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico po fiasku v parlamente opäť na verejnosti: Nový plán o Ústavnom súde a verejné vyznanie Dankovi

Robert Fico na tlačovke po predsedníctve Zobraziť galériu (4)
Robert Fico na tlačovke po predsedníctve (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Smer má vôľu voliť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, trvá však na tajnej voľbe. Víta postoj SNS a Mosta-Híd, ktorí sú pripravení o tajnej voľbe hovoriť. Zároveň uviedol, že sa nebude opäť uchádzať o post ústavného sudcu. Možno sa tak rozhodne až o 12 rokov.

Podľa Fica to dáva to predpoklad, aby parlament na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca, zvolil príslušný počet kandidátov, a tých ponúkol prezidentovi SR. Oznámil to predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva. Po neúspešnej voľbe Fico uviedol, že Andrej Danko je jedinou osobou, na ktorú sa dá spoľahnúť. 

Robert Fico sa nebude znova uchádzať o post ústavného sudcu

Fico znova kandidovať nebude

Prvou témou predsedníctva boli eurovoľby. Smer chce predložiť 14 mien. Lídrami kandidátky budú Monika Beňová, Miroslav Číž a Róbert Hajšel. Druhou témou bol Ústavný súd. Fico oznámil, že nebude kandidovať za ústavného sudcu v opakovanej voľbe. „No nevylučujem, že ma tu o 12 rokov znovu uvidíte, ak budem živý a zdravý,“ povedal.

Fico po fiasku v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ďalšie útoky

Zdôraznil, že všetci členovia predsedníctva majú úplne rovnaký názor, pokiaľ ide o nevyhnutnosť tajnej voľby. Uviedol, že aj Pellegrini je za tajnú voľbu a odvolal sa na jeho vyjadrenia. „Neboli žiadne politické dohody,“ zdôraznil. „Chcem potvrdiť, že vítame postoje našich koaličných partnerov aj Mosta-Híd, že sú pripravení hovoriť o tajnej voľbe,“ povedal Fico s tým, že ich skorší postoj ho prekvapil. 

Fico po fiasku v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pokiaľ sudcovia vidia, kto ich volil alebo nevolil, nemôžu byť podľa Fica nestranní. Smer nebude ustupovať z požiadavky, že voľba má byť tajná, a zopakoval argumenty, prečo má byť podľa neho voľba tajná. Opäť sa obul do prezidenta Andreja Kisku. „Andrej Kiska je volebný podvodník, daňový podvodník aj pozemkový podvodník.“

Cieľom Roberta Fica a strany Smer je vyhrať voľby v roku 2020. „Nedať šancu ľuďom v opozícii, ktorí šíria chaos, chaos a chaos. Klamú od rána do večera,“ zaútočil opäť Fico. „Ako predseda strany mám najvyššie ambície.“ Ocenil však postoj predsedu strany SNS Andreja Danka. „To je jediný človek, na ktorého sa dá spoľahnúť. Keď sa pozriem na Bélu Bugára alebo prezidenta, tak to nie celkom platí,“ myslí si Fico.

Fico po fiasku v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Fico sa obul do Čaputovej

Okrem iného sa Fico pustil aj do prezidentskej kandidátky Zuzany Čaputovej. Tá na osobné útoky odmieta reagovať. „Ľudia na Slovensku sú už unavení z týchto neustálych osobných útokov medzi politikmi. Za vecnou kritikou v diskusii TA3 si stojím, a preto odpoviem opäť iba vecne,“ napísala v stanovisku. „Pán Fico sa pýta “kde som bola, keď sa na Slovensku diala nespravodlivosť”. Bola som pri ľuďoch, ktorým sa diala krivda. Obhajovala som ich, keď sa nemohli domôcť spravodlivosti, lebo tá na Slovensku nefunguje pre všetkých rovnako,“ dodala. 

Fico vypustil dymovú clonu

 „Robert Fico dnes avizoval, že najbližších dvanásť rokov nebude kandidovať na sudcu ústavného súdu. Všetci si však pamätáme jeho plané sľuby, že v roku 2014 už v politike nebude, alebo že diaľnica do Košíc bude hotová v roku 2010,“ uviedol v reakcii na tlačovku Roberta Fica líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.

„Svojim dnešným vyjadrením chce Marošovi Šefčovičovi len uľahčiť cestu do prezidentského paláca. Chce ho chrániť pred otázkou, či by Fica vymenoval za sudcu ústavného súdu. Akonáhle sa Maroš Šefčovič stane prezidentom, žiadne sľuby Roberta Fica už platiť nebudú,“ dodal. 

Viac o téme: Robert FicoRobert KaliňákSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu