Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensku sú reálne predčasné voľby, tvrdí analytik: Reakcia na nezvolenie kandidátov na ÚS

Ján Baránek
Ján Baránek (Zdroj: Archív Jána Baránka)

BRATISLAVA - Hlavným posolstvom dnešného vyhlásenia predsedu koaličnej strany Smer-SD Roberta Fica je, že na Slovensku sú reálne predčasné voľby. Povedal to dnes politický analytik Ján Baránek.

Reagoval tak na vyhlásenie Fica, že ak vo voľbe ústavných sudcov v parlamente prejdú kandidáti, ktorých podporila opozícia aj Most-Híd, dôjde k bezprecedentnému porušeniu koaličných dohôd. "Na ťahu je teraz Most-Híd, Čierny Peter je v jeho rukách," myslí si Baránek. Vyjadril tiež presvedčenie, že ak Most-Híd zahlasuje s opozíciou, budú s veľkou pravdepodobnosťou predčasné voľby.

Fico dnes oznámil, že nebude kandidovať za sudcu ústavného súdu. Zároveň vyhlásil, že ak prejdú kandidáti spoločne zvolení poslancami Mosta-Híd a opozície, bude to mať vážne následky pre ďalšie fungovanie vládnej koalície. Fico svoje vzdanie sa kandidatúry zdôvodnil tým, že Smer má odlišný pohľad na verejnú voľbu kandidátov na sudcov ústavného súdu v parlamente, na menovanie sudcov prezidentom Andrejom Kiskom, a tým, že to môže vyvolávať dojem, že prevládajú jeho záujmy kandidovať na predsedu ústavného súdu. Zároveň konštatoval, že napriek vyjadreniam opozície, ale aj predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, bolo preukázané, že splnil všetky zákonné podmienky na kandidatúru na sudcu ústavného súdu.

Baránek: Politika má zabezpečiť fungovanie štátu, nezvolenie kandidátov je jej zlyhaním

To, že dnes nebol zvolený žiaden z kandidátov na sudcov ústavného súdu, nie je dobrá správa a znamená to nadradenie osobných záujmov nad štátny. Povedal to politický analytik Ján Baránek s tým, že pokiaľ sa vo štvrtok nepodarí zvoliť kandidátov, je možné povedať, že politika na Slovensku zlyhala. "Politika má zabezpečovať hlavné funkcie štátu," povedal s tym, že nezvolením kandidátov hrozí paralýza jedného z najdôležitejších ústavných orgánov.

V súvislosti s aktuálnym stavom vládnej koalície by podľa Baránka bolo najlepšie, keby sa sama rozpustila. "Neviem si predstaviť dovládnutie v situácii, ako keby bol jeden z členov v opozícii," dodal.

Parlament nezvolil vo verejnej voľbe ani jedného kandidáta za ústavného sudcu. Zo 119 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných. Poslanci mali na hlasovacom lístku 37 mien uchádzačov. Hlasovací lístok je platný iba vtedy, ak je zakrúžkovaných najviac 18 mien. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Väčšina zákonodarcov koaličných strán Smer-SD a SNS odovzdala prázdne alebo znehodnotené hlasovacie lístky. Opakovaná voľba sa uskutoční vo štvrtok o 11:00.

Viac o téme: Predčasné voľbyAnalytikRobert FicoJán Baránek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu