Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trnka je nedotknuteľný a kryl Kočnera: SaS žiada vyhadzov pre kontroverzného prokurátora

(Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) nerozumie postupu polície a Generálnej prokuratúry SR v prípade bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení liberálov, nie je im jasné, ako je možné, že Trnka stále pracuje na prokuratúre a nečelí trestnému stíhaniu ani disciplinárnemu konaniu.

"Generálny prokurátor Jaromír Čižnár minulý týždeň tvrdil, že mu Trnka v minulosti pustil nahrávku, ktorá zrejme pochádzala zo spisu Gorila. Pritom je známe, že to bol práve Trnka, ktorý ako generálny prokurátor vyvíjal aktivity proti vyšetrovaniu tohto prípadu. Tlaky z vyšších miest na marenie vyšetrovania a s tým spojené šikanovanie nakoniec viedli k odchodu vyšetrovateľa Mareka Gajdoša z polície,“ uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko.

V tejto súvislosti liberáli upozorňujú na skutočnosť, že existencia nahrávky Gorila sa potvrdila len pred niekoľkými týždňami po tom, čo bola vykonaná domová prehliadka u obvineného Mariana K. "Teraz sa navyše verejnosť dozvedela, priamo z úst generálneho prokurátora, že Trnka, ktorý mal k Marianovi K. nadštandardne blízko, disponoval minimálne časťou záznamu," povedal Galko.

Strana SaS preto žiada orgány činné v trestnom konaní, aby pri Dobroslavovi Trnkovi nerobili výnimku a postupovali voči nemu ako voči ktorémukoľvek občanovi, podozrivému zo závažnej trestnej činnosti. „Je neprípustné, aby polícia a prokuratúra udelila Trnkovi status nedotknuteľnosti. Ide o človeka, ktorý sa dostal do područia Mariana K., napomáhal kryť jeho podvody a dokonca mal zatajovať dôležité dôkazy pre trestné konanie v kauze Gorila,“ dodal Galko.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár na minulotýždňovej tlačovej besede uviedol, že niekedy v rokoch 2008 až 2009 mu vtedajší generálny prokurátor Trnka púšťal na notebooku "nejaký záznam, na ktorom bol pán Határ (František Határ, spolupracovník expremiéra Roberta Fica, pozn. red)". Podľa Čižnára sa na nahrávke hovorilo o vybavovaní sponzorského daru. Trnku sa podľa vlastných slov Čižnár opýtal, že načo mu to púšťa. Dodal, že o existencii spisu Gorila vtedy nevedel.

 

 

Viac o téme: SaSDobroslav TrnkaSloboda a SolidaritaJaromír Čižnár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu