Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandál s poľským mäsom vrcholí: Slovensko zavádza mimoriadne opatrenia, čistky na školách

Gabriela Matečná Zobraziť galériu (5)
Gabriela Matečná (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - V súvislosti so škandálom s poľskou hovädzinou robí Slovensko konkrétne opatrenia, aby sa k slovenským spotrebiteľom dostali bezpečné a kvalitné potraviny, školy a školské zariadenia nevynímajúc. Konštatovali to dnes na brífingu podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a ministerka školstva Martina Lubyová.

Obe ministerky vyzvali vedúcich školských jedální, aby sa riadili usmerneniami vlády SR a potraviny do stravovacích zariadení vyberali podľa kvality, bezpečnosti a ich vysledovateľnosti. "Tému bezpečnosti potravín na školách sme rozoberali s ministerkou Lubyovou už niekoľkokrát. Štátna veterinárna a potravinová správa robila kontroly na bezpečnosť týchto potravín, vyhodnotené ako najlepšie v EÚ. Deti a dôchodcovia sú totiž mimoriadne zraniteľnou skupinou. Chcem vyzvať mestá a obce, aby nepodceňovali bezpečnosť a kvalitu potravín. Školy mnohokrát pozerajú len na ceny, no žiadne peniaze nestoja za to, aby sme hazardovali so zdravím našich detí a občanov. Za toto sú zodpovední zriaďovatelia škôl. Niektoré školy už pristúpili na dodávku slovenských potravín, z čoho máme radosť," uviedla v piatok Gabriela Matečná.

Matečná o kauze poľského mäsa

Ak by sa vedúci školských jedálni riadili podľa usmernenia vlády SR, ktoré agrorezort predstavil v minulosti, neboli by podľa Gabriely Matečnej podobné prípady, ako škandál s poľským mäsom, ktoré sa podľa zverejnených informácií mohlo dostať aj do slovenských škôl. "Vedúci by mali vyberať potraviny podľa bezpečnosti, vysledovateľnosti a ich vlastností. Usmernenie je k dispozícii od roku 2016 a ešte raz vyzývam vedúcich jedálni, aby sa ním riadili a dodržiavali ho," pokračovala Matečná.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Potraviny sa podľa usmernenia majú do školských zariadení nakupovať čerstvé, s dostatočným predstihom dátumu spotreby. Nakupovať sa majú aj s rôznymi certifikátmi. "Ak by zriaďovatelia škôl a vedúci jedálni zodpovedne dodržiavali naše odporúčania a usmernenia, nestalo by sa, že sa v nich môžu vyskytnúť závadové potraviny. Oni majú kompetencie na to, aby si tieto opatrenia zavádzali do systému," ozrejmila ministerka školstva Martina Lubyová.

Opatrenia na zamedzenie závadových potravín v školských zariadeniach na Slovensku podľa ministerky školstva boli už dávno, no neboli poctivo dodržiavané. "Po škandále s poľským mäsom robíme také opatrenia, aby sme tie pôvodné dali znovu do pozornosti. Rozosielame všetkým riaditeľom škôl normy ministerstva školstva ohľadom potravín na školách. Dúfame, že v rámci dodržiavania pravidiel sa podobná situácia nebude na Slovensku opakovať," dodala Lubyová.

Martin Lubyová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná na záver tlačového brífingu poznamenala, že poľské ubezpečenia, že sa podobné situácie už nebudú opakovať, berie Slovensko po predošlých skúsenostiach už s rezervou. "Uistenie, že sa situácia s poľským mäsom nebude opakovať, berieme už s rezervou. Najskôr nás Poliaci uisťovali, že na Slovensko išiel iba zlomok mäsa, potom sa ten výsledok výrazne zvýšil. Poliaci mi na spoločnom stretnutí garantovali zavedenia kamerových systémov na bitúnkoch, no to nestačí. Kamera nenahradí veterinára. Dôrazne som žiadala poľského veľvyslanca, aby sa zaoberal aj zisteniami o ďalších bitúnkoch, ktoré sú certifikované podľa systémov, no nedodržiavali podľa novinárov etické pravidlá," uzavrela Matečná.

Hygienici v akcii

Pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) na základe hlásených dodávok skontrolovali 14 zariadení spoločného stravovania (ZSS). Hovädzie mäso z Poľska bolo dodané do skontrolovaných zariadení v celkovom množstve približne 520 kilogramov. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Ako priblížila, toto mäso bolo použité na prípravu rôznych hotových pokrmov, ako napríklad guláša, hovädzieho vareného s omáčkou či sviečkovej na smotane. "V danej súvislosti neboli hlásené zo strany konzumentov skontrolovaných zariadení žiadne zdravotné komplikácie," uviedla Račková. Ako vysvetlila, pri kontrolách boli zistené rôzne nezrovnalosti, ako napríklad nesprávne informovanie zo strany orgánov štátnej a veterinárnej správy. Nezrovnalosti sa týkali aj poskytnutých informácií o dodaných množstvách hovädzieho mäsa alebo jeho pôvode.

Škandál s poľským mäsom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Hygienici v slovenských regiónoch podľa Račkovej "neustále vykonávajú intenzívne kontroly ZSS so zameraním sa na výskyt inkriminovaného hovädzieho mäsa, zabezpečenie jeho stiahnutia z trhu, zistenia spôsobu likvidácie a zistenia prípadnej ďalšej distribúcie". Kontroly po celom Slovensku nariadil hlavný hygienik SR Ján Mikas ešte 29. januára, keď bolo zo strany Poľska deklarované, že inkriminované hovädzie mäso sa nedostalo za poľské hranice.

Račková za ÚVZ SR pripomenula, že kontrolu na úseku zariadení školského stravovania vykonávajú pracovníci odborov hygieny detí a mládeže na jednotlivých regionálnych úradoch verejného zdravotníctva buď cielene, alebo v zmysle plánu kontrol. V prípade kontroly mäsa sa kontroluje jeho vysledovateľnosť. 

Ján Mikas
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"V prípade, že sa do niektorých školských stravovacích zariadení dostane nevyhovujúce mäso, ide o porušenie povinností prevádzkovateľov zariadení školského stravovania, pretože v zmysle metodiky materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, vypracovaných Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, je povinnosťou prevádzkovateľov žiadať doložiť všetky relevantné dokumenty pri obstarávaní tovaru," zdôraznila Račková.

Ako hovorkyňa ÚVZ dodala, v tejto oblasti úrad plánuje intenzívne spolupracovať so zodpovednými pracovníkmi z rezortu školstva. "Pracovníci odborov hygieny detí a mládeže realizujú spoločné odborné semináre s metodičkami školského stravovania pri okresných úradoch, ktoré sa taktiež v rámci kontrol zameriavajú najmä na kontrolu dokumentácie," prízvukovala Račková.

Viac o téme: MäsoSlovenskoPoľskoGabriela Matečná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu