Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bugár: Kupovanie poslaneckých hlasov v tejto koalícii nehrozí

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Kupovanie poslaneckých hlasov tejto vládnej koalícii nehrozí, vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Koalícia v súčasnosti vládne s krehkou väčšinou a podporou niekoľkých nezaradených poslancov.

"Máme 76 hlasov a vládneme. Ťažšie, ale vládneme. Zažil som aj druhú Dzurindovu vládu, kde to bolo horšie. V Radičovej vláde sme mali krehkú väčšinu kvôli štyrom matovičovcom," uviedol Bugár. Priznáva, že v súčasnej situácii nemusia niektoré návrhy v parlamente prejsť. "Sú návrhy, ktoré možno neprejdú, svet sa nezrúti. Ale nehrozí, že by sme boli nútení kupovať poslancov," doplnil.

Problematické je napríklad aj ústavné zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov, ktoré presadzuje Smer-SD. Tam však koalícia potrebuje nielen vlastných aspoň 76 hlasov, ale aj tie opozičné, aby ich bolo spolu aspoň 90. Stále ich nezískala, Smer-SD sa chce stretnúť so stranami. Most-Híd návrh nepodporí. "Myslíme si, že je nefér, aby sme zaviazali budúce vlády v oblasti dôchodkového veku. Nepodporujeme to," zopakoval Bugár.

Bugár potrebuje relevantné informácie z ministerstva školstva o prideľovaní eurofondov

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár potrebuje dostať relevantné informácie z ministerstva školstva o prideľovaní eurofondov. Momentálne má informácie len z médií. Reagoval tak dnes na otázku novinárov, čo hovorí na medializované informácie o podivných prideľovaniach eurofondov na rezorte školstva. „Nedá sa vylúčiť ani zvolanie školského výboru. Aj za nás sú tam dvaja poslanci. Určite dostanú otázku, že čo hovoria na túto problematiku, ako členovia školského výboru. My musíme zozbierať informácie, aby sme vedeli tlmočiť názor strany," vysvetlil Bugár. Podľa neho bude počas budúceho týždňa koaličná rada, na ktorej by sa táto téma mala rozoberať.

Ministerstvo školstva pridelilo vyše 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi však sú aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Vo štvrtok na to upozornil poslanec NR SR a tímlíder strany Sloboda a Solidarita pre školstvo Branislav Gröhling.

Rezort školstva zverejnil 18. decembra 2018 zmluvy za 33,4 milióna eur, ktorými ministerka školstva Martina Lubyová pridelila 30 firmám dotácie zo štátneho rozpočtu na výskum a vývoj. Gröhling poukazuje na to, že pozadie viacerých úspešných firiem vyvoláva pochybnosti, ako boli žiadosti o dotáciu vyhodnotené. „Pri piatich firmách sme nenašli žiadne informácie o tom, že by sa venovali výskumu. Zvíťazili tiež firmy, ktoré pôsobia v úplne iných odvetviach, než sú výskum a vývoj. Minimálne sedem firiem nie je zapísaných v Registri partnerov verejného sektora, no podľa zákona tam musia byť, pretože poberajú dotáciu vyššiu ako 250-tisíc eur,“ vysvetlil Gröhling. Podľa neho by malo ministerstvo vysvetliť, ako boli žiadosti vyhodnotené a prečo vyhrali tieto firmy.

Podľa ministerstva školstva poskytovanie dotácií v rámci schémy Stimuly pre výskum a vývoj sú plne regulované zákonom o stimuloch pre výskum a vývoj. Všetky podmienky stanovené uvedeným zákonom boli plne dodržané. „Podmienky, ktoré uvádza poslanec Gröhling, nie sú v zákone o stimuloch stanovené a mohli by viesť k diskriminácii začínajúcich domácich startupov a spin-offov založených na inováciách,“ uviedla ministerka školstva Martina Lubyová.

Viac o téme: Béla BugárKupovanie hlasov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu