Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zmluvy o nákupe stíhačiek F-16 sú na stole: Pellegrini ich však považuje za neplatné

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany v piatok podpísalo technické zmluvy na obstaranie lietadiel F-16. Ide o 14 kusov lietadiel, ktoré majú byť dodané do konca roku 2023. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

"Ministerstvo obrany v piatok v zastúpení národného riaditeľa pre vyzbrojovanie, plukovníka Vladimíra Kavického, podpísalo v súlade s uznesením vlády príslušné technické zmluvné dokumenty potrebné na začatie procesu obmeny stíhacích lietadiel Vzdušných síl Ozbrojených síl SR," priblížila Capáková.

Zmluvy o nákupe stíhačiek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Ariel Schalit, File)

Ako dodala, ide o tri samostatné dohody o ponuke a prijatí, ktoré sú potrebné na pristúpenie k plneniu cez americký program FMS. Obstarávať sa má 14 kusov lietadiel F-16, letecká munícia, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. 

Cieľom nákupu má byť splnenie cieľov spôsobilosti NATO v oblasti vzdušnej obrany, nahradenie morálne a technicky zastaraných lietadiel MiG-29 a rozšírenie spôsobilosti slovenského stíhacieho letectva o ničenie pozemných cieľov.

Premiér čaká na súhlas

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje zmluvy na nákup stíhačiek F-16, ktoré v piatok podpísal rezort obrany, za zatiaľ neplatné. Doposiaľ totiž nebol udelený súhlas ministerstva financií, ktorý je na to podľa uznesenia vlády potrebný. Uviedol to v stanovisku tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Rezort obrany informoval, že v piatok podpísal technické zmluvy na obstaranie lietadiel F-16. "Ministerstvo obrany v piatok v zastúpení národného riaditeľa pre vyzbrojovanie, plukovníka Vladimíra Kavického, podpísalo v súlade s uznesením vlády príslušné technické zmluvné dokumenty potrebné na začatie procesu obmeny stíhacích lietadiel Vzdušných síl Ozbrojených síl SR," priblížila hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Ako dodala, ide o tri samostatné dohody o ponuke a prijatí, ktoré sú potrebné na pristúpenie k plneniu cez americký program FMS. Obstarávať sa má 14 kusov lietadiel F-16, letecká munícia, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. Stíhačky majú byť dodané do konca roka 2023. Cieľom nákupu má byť splnenie cieľov spôsobilosti NATO v oblasti vzdušnej obrany, nahradenie morálne a technicky zastaraných lietadiel MiG-29 a rozšírenie spôsobilosti slovenského stíhacieho letectva o ničenie pozemných cieľov.

Viac o téme: LietadláStíhačkyMinisterstvo obranyF-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu