Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novela zákona o službách zamestnanosti je podľa Mihála škodlivá, podľa Kiššovej zabrzdí rast miezd

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vládny návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorým sa má spružniť systém príchodu pracovníkov z tretích krajín na Slovensko, je škodlivý pre zamestnancov na Slovensku. V parlamentnej rozprave k skrátenému legislatívnemu konaniu o novele zákona o službách zamestnanosti to uviedol nezaradený poslanec Jozef Mihál.

"Ľuďom hrozia škody, ak sa tento zákon prijme," povedal. Na slovenskom pracovnom trhu je v súčasnosti podľa neho nedostatok kvalifikovaných ľudí, vďaka čomu rastú mzdy. Ak vláda podľa Mihála dovolí, aby na Slovensko prichádzali pracovníci z tretích krajín, títo pracovníci budú ochotní pracovať za nižšiu mzdu, akú by od zamestnávateľa pýtali naši občania.

"Zákon je na prospech zahraničných investorov a agentúr dočasného zamestnávania," povedal Mihál. Tieto agentúry podľa neho v súčasnosti na Slovensku nemajú koho ponúkať zamestnávateľom. "Ak budú brať ľudí z Ukrajiny, Srbska či Vietnamu, biznis im pokvitne," podotkol. Novela zákona o službách zamestnanosti zásadne a umelo zasiahne do trhu práce na Slovensku. "Tento zákon nie je na prospech slovenských zamestnancov," tvrdí exminister práce. Na skrátené legislatívne konanie o novele zákona podľa Mihála nie je žiadny dôvod.

Novela zákona o službách zamestnanosti má od začiatku budúceho roka zaviesť opatrenia vyplývajúce zo stratégie pracovnej mobility cudzincov na Slovensku. Tieto opatrenia majú podľa rezortu práce zefektívniť, urýchliť a spružniť systém upravujúci vstup a pobyt štátnych príslušníkov tretích krajín na území Slovenska za účelom zamestnania, a to najmä v profesiách s identifikovaným nedostatkom pracovnej sily.

Novela zavádza opatrenia v oblasti služieb zamestnanosti, ako aj v oblasti pobytu cudzincov na Slovensku. V zákone o službách zamestnanosti sa má pre zamestnávateľov zaviesť povinnosť nahlasovať voľné pracovné miesta na úrady práce s tým, že by zákon stanovoval maximálnu výšku pokuty za nesplnenie tejto povinnosti. Ďalšou navrhovanou zmenou je zvýšenie periodicity aktualizácie zoznamu zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily z ročnej na štvrťročnú.

Novela zákona o službách zamestnanosti tiež upravuje podporné doklady predkladané k žiadosti, a to najmä doklady o dosiahnutom vzdelaní a doklady týkajúce sa dočasného pridelenia. Skracujú sa lehoty pre posudzovanie žiadosti o udelenie povolenia na sezónne zamestnanie a rozširujú sa možnosti vstupu štátnych príslušníkov tretích krajín na trh práce cez agentúry dočasného zamestnávania v prípade zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily. Rezort práce tiež navrhuje zjednotenie dĺžky preverovaného obdobia neporušenia zákazu nelegálneho zamestnávania na účely zamestnávania štátnych príslušníkov tretích krajín.

Príchodom pracovníkov z tretích krajín sa podľa Kiššovej zabrzdí rast miezd

Schválením novely zákona o službách zamestnanosti, ktorou sa má spružniť systém príchodu pracovníkov z tretích krajín na Slovensko, sa podľa poslankyne NR SR za SaS Jany Kiššovej zabrzdí rast miezd. Ako uviedla v parlamentnej rozprave k novele zákona, prirodzený rast miezd na Slovensku sa zastaví tým, že na slovenský pracovný trh vstúpia tisícky ľudí pochádzajúcich z tretích krajín s nižšími nárokmi na výšku mzdy. "A potom umelo zvýšite mzdy zákonom," uviedla Kiššová ako reakciu na každoročné zvyšovanie minimálnej mzdy.

Opozičná poslankyňa kritizuje to, že vláda poskytovaním investičných stimulov zahraničným investorom kupuje vznik nových pracovných miest, ktoré nie je kým obsadiť. "Naši podnikatelia sa skladajú na pracovné miesta pre ľudí z tretích krajín," upozornila Kiššová. Prekáža jej, že vláda jemnejšie podmienky pre príchod pracovníkov z krajín mimo Európskej únie presadzuje narýchlo a bez analýz. Chýba jej vyčíslenie dopadov na spoločnosť, ekonomiku či verejné financie. "Môžeme sa veľmi pomýliť a páchať škody, ktoré budeme neskôr sanovať," dodala.

Poslanec za hnutie Sme rodina Milan Krajniak v rozprave uviedol, že na Slovensku máme dostatok pracovnej sily a nie sme odkázaní na dovoz lacnej pracovnej sily z tretích krajín. Vláda novelou zákona podľa neho vystavuje pozývací list pre desaťtisíce ekonomických migrantov. "Máme 300 tisíc ľudí vonku a my povieme Srbom a Ukrajincom, nech prídu," povedal.

Novela zákona má od začiatku budúceho roka zaviesť opatrenia v oblasti služieb zamestnanosti, ako aj v oblasti pobytu cudzincov na Slovensku. V zákone o službách zamestnanosti sa má pre zamestnávateľov zaviesť povinnosť nahlasovať voľné pracovné miesta na úrady práce s tým, že by zákon stanovoval maximálnu výšku pokuty za nesplnenie tejto povinnosti. Ďalšou navrhovanou zmenou je zvýšenie periodicity aktualizácie zoznamu zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily z ročnej na štvrťročnú.

Po prerokovaní vládneho návrhu novely zákona o službách zamestnanosti v prvom čítaní začali poslanci rokovať o vládnom návrhu novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja. Krátko pred 13:00 však predsedajúci schôdze Martin Glváč vyhlásil obedňajšiu prestávku. Parlament od 14:00 čaká pravidelná štvrtková Hodina otázok a od 15:00 majú poslanci rokovať o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie o návrhu zákona o ochrane majetku v plynárenstve.

Viac o téme: ZamestnanosťJozef Mihál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu