Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Je dostatok času na zvolenie dobrých ústavných sudcov, tvrdí Kiska: Patakyová kandidovať nebude

Mária Patakyová a Andrej Kiska
Mária Patakyová a Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR a kompetentné inštitúcie majú dostatok času na zvolenie vhodných kandidátov na post ústavných sudcov. Uviedol to dnes prezident Andrej Kiska s tým, že podľa jeho názoru je na Slovensku aj dostatočný počet kvalitných ľudí, ktorí by mohli túto funkciu zastávať.

Pripomenul, že noví sudcovia budú obliekať taláre najbližších dvanásť rokov, a je preto potrebné zvoliť morálne a odborne zdatných uchádzačov. Slovensko čaká vo februári budúceho roka veľká výmena ústavných sudcov, keď sa ich vymení deväť z celkového počtu 13, vrátane predsedu.

"Je dostatok času na to, aby poslanci Národnej rady SR dokázali vybrať vhodných uchádzačov. Navyše stále máme dostatok odborníkov v právnej obci na to, aby vedeli vybrať až 18 kandidátov," uviedol Kiska. Podľa jeho názoru neexistuje dostatočný argument niektorých poslancov, ktorí by spochybňovali nedostatok času, alebo nedostatok personálnych kvalít. "Nominácie sa uzatvoria 7. januára budúceho roka, to je dosť času na rokovania, rozhovory či dohody," pripomenul Kiska.

Podľa prezidenta je Ústavný súd SR poslednou zárukou spravodlivosti na území Slovenskej republiky a aj preto, by mal byť obsadený nezávislými odborníkmi z právnej obce. "Práve na ústavný súd sa ľudia obracajú, ako na poslednú možnú inštitúciu. Musí byť preto garanciou spravodlivosti a čestnosti," doplnil Kiska.

Patakyová kandidovať nebude

Kandidátov na post ústavného sudcu zatiaľ verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová nevybrala. Potvrdila to v utorok po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Avizovala, že sa nebude uchádzať o post ústavného sudcu. Verí však, že sa nájde dostatok kandidátov, aby voľba prebehla úspešne.

Patakyová ambíciu kandidovať nemá. "Domnievam sa, že zastávať ústavnú funkciu verejného ochrancu práv je veľký záväzok a ten treba dotiahnuť do konca funkčného obdobia," vysvetlila. Rovnako, že ešte nevybrala svojho kandidáta. "Je to otázka rozhovorov, je celkom prirodzené, že ak niekoho oslovím, tak tam nastane reakcia, že sú prekvapení, potrebujú to zvažovať," ozrejmila.

Verí, že k predĺženiu funkcií ústavných sudcov v januári nedôjde, pretože sa nájde dostatok vhodných kandidátov na to, aby obmena Ústavného súdu (ÚS) SR v stanovenom termíne prebehla kultivovaným spôsobom. Predĺženie funkcie ústavných sudcov by podľa nej nebolo náležité vo vzťahu k významu inštitúcie ÚS. Doplnila, že aj z hľadiska zaťaženosti senátov a funkčnosti pléna je žiadúce, aby bol ústavný súd obsadený v plnom zložení.

Prezident sa v tejto súvislosti v utorok stretol tiež s predsedníčkou Súdnej rady SR Lenkou Praženkovou a predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou. Minulý týždeň hovoril so zástupcami právnických komôr aj s dekanmi právnických fakúlt.

Už vo februári 2019 sa končí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Úlohou parlamentu bude zvoliť dvojnásobný počet kandidátov na ústavných sudcov v porovnaní s tým, koľko je voľných miest. Samotných sudcov si potom vyberie hlava štátu. Poslanci tak musia predložiť prezidentovi Andrejovi Kiskovi 18 mien.

Viac o téme: Voľbyústavní sudcoviaAndrej KiskaMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu