Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza sexuálneho obťažovania vrcholí: Čarnogurský vidí hanobenie katolíkov, Vašečka ohováranie

Richard Vašečka Zobraziť galériu (2)
Richard Vašečka (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Poslanec NR SR Richard Vašečka zvažuje podanie trestného oznámenia pre ohováranie a poškodzovanie dobrého mena biskupa Milana Chautura a cirkvi. Vladyku Milana Chautura obvinila žena zo sexuálneho obťažovania.

Ako dnes povedal Vašečka, každý človek má právo na ochranu svojho dobrého mena. „Preto považujem za neprípustný spôsob, akým sa niektorí jednotlivci pokúsili poškodiť dobré meno biskupa a katolíckej cirkvi. Takéto spôsoby sú ďaleko za čiarou nielen slušnosti, ale aj zákonnosti. Zvlášť ma to udivuje u ľudí, ktorí sa označujú za veriacich či teológov,“ vyhlásil Vašečka s tým, že na tom nevidí nič kresťanské ani progresívne.

Vašečka je absolvent gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty a preto veľmi dobre pozná prostredie katolíckej cirkvi byzantského obradu na Slovensku. „Neraz som mal možnosť prísť do blízkeho kontaktu s gréckokatolíckymi biskupmi. Vladyku Milana Chautura a jeho pôsobenie medzi veriacimi som pozorne sledoval už od jeho vymenovania za pomocného biskupa Prešovskej eparchie. Musím povedať, že ho pokladám za dobrého pastiera a dôverujem mu. V tejto ťažkej chvíli mu vyjadrujem svoju podporu,“ zdôraznil Vašečka.

Vladyka Milan Chautur v rozhovore pre Tlačovú kanceláriu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) zdôraznil myšlienku, že v prípade podozrení zo zneužívania treba v prvom rade chrániť možné obete. „Úplne s ním súhlasím a považujem tento jeho postoj v neľahkej situácii za obdivuhodný. Napriek pochopiteľnému rozhorčeniu z očierňovania a pocitu krivdy nechce, aby ochrana jeho dobrého mena bránila v spravodlivom vyšetrení celej veci a aby odrádzala prípadné obete akýchkoľvek zneužívaní od oznámenia,“ upozornil Vašečka.

Podľa medializovaných informácii polícia vec prešetrila a označila za neopodstatnenú. „Je vecou ďalších orgánov činných v trestnom konaní, aby vec definitívne dotiahli a uzavreli. Každé zneužívanie – v cirkvi či mimo nej – je veľkým zlom, pred ktorým treba chrániť zvlášť deti a mladých v maximálne možnej miere a nedovoliť, aby sa tolerovalo a zametalo pod koberec,“ dodal Vašečka.

Žena obvinila vladyku Milana Chautura, ktorý je gréckokatolíckym biskupom košickej eparchie, zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Obvinenie v utorok zverejnil Denník N bez mena biskupa v rozhovore s bývalým katolíckym kňazom Miroslavom Kocúrom. Podľa Eparchiálneho úradu v Košiciach v novembri 2017 bola na úrad v Košiciach ohlásená návšteva veriacich s gratuláciou k jubileu vladyku Milana Chautura spojená so žiadosťou, aby mohla byť zaznamenaná pre televízny program Návraty a stretnutia.

„V skutočnosti však neprišla ohlásená skupina, ale len jedna pani s kameramanom. Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere dotyčná pani pred kamerou obvinila Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Vladyka toto obvinenie jednoznačne odmietol,“ uvádza sa v stanovisku úradu, ktoré poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Podľa stanoviska KBS sa ukázalo, že stretnutie bolo zinscenované, pre celkom iný účel aj inú reláciu. „Následne sa pani obrátila aj na políciu. Milan Chautur sa podrobil vyšetrovaniu a polícia vo veci koná. Informáciu o tom, či spomenutá pani kontaktovala aj príslušné vatikánske úrady, ktoré sú pri takýchto obvineniach kompetentné z hľadiska cirkevného práva, Eparchiálny úrad nemá. Vznesené obvinenie však vladyka jednoznačne odmieta a verí, že pravda v celej veci vyjde na povrch," uvádza sa v stanovisku.

Stanovisko advokátskej kancelárie Čarnogurského

Ján Čarnogurský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: glob.sk)

Na Slovensku pôsobí organizovaná skupina, ktorá má za cieľ hanobiť kresťanstvo, a to najmä katolícku cirkev, v snahe o politické zmeny na Slovensku. V týchto dňoch ďalší člen organizovanej skupiny, vystupujúci pod menom Miroslav Kocúr, zverejnil v Denníku N rozhovor pod nadpisom „Teológ Kocúr: Viem o slovenskom biskupovi, ktorý tiež sexuálne zneužíval deti“ s podtitulom „Klonovanie monštier, ktoré raz budú páchať zlo na bezbranných, v cirkvi pokračuje“.

V článku osoba, s ktorou je vedený rozhovor, hanobí náboženské presvedčenie všetkých veriacich kresťanov a katolíkov. Samotné označenie katolíckych duchovných za naklonované monštrá v podnadpise článku presahuje rámec slušnosti a hranice právne dovoleného.

Menovaný taktiež tvrdí, že vie o slovenskom biskupovi, ktorý zneužíval deti. Tvrdí, že v rímskom kolégiu ho kňazi pozývali na homosexuálne párty, údajne takých kňazov tam žilo 21 z 31. Útočí tradične aj na dôstojného otca Mariána Kuffu, ktorý je symbolom obetavej a láskavej kňazskej služby na Slovensku.

Miroslav Kocúr vyštudoval teológiu, bol vysvätený za kňaza, avšak nedokázal udržať svoju sexualitu na uzde a v roku 2003 preto kňazský stav opustil ako odpadlícky kňaz. Informácie, zverejnené v predmetnom článku sú nepravdivé.

Žiaden slovenský biskup nezneužíval deti. Prípad, na ktorý menovaný naráža v článku, bol vyšetrovaný políciou na podnet ženy žijúcej v cudzine, ktorá bola kedysi do otca biskupa zaľúbená a desiatky rokov neskôr spolupracovala pri podvodnom obvinení otca biskupa zo „zneužívania“ ako fiktívna obeť.

Polícia trestné oznámenie uvedenej dámy preverila a následne odmietla, pretože preverované skutočnosti nenapĺňali znaky trestného činu, ani priestupku. Podobne sa ukázali byť nepravdivé aj ďalšie bombastické informácie, uvedené v článku. Článok ideologicky a politicky nadväzuje na iný cirkev hanobiaci článok, napísaný autorom Michalom Havranom dňa 27. júna 2018 v denníku SME, pre ktorý autor už čelí trestnému oznámeniu.

Bezprostredne po podaní trestného oznámenia na Michala Havrana za zverejnenie uvedeného hanobiaceho článku asi dvadsať signatárov podpísalo výzvu na podporu Michala Havrana. Jeden z hlavných signatárov bol práve Miroslav Kocúr. V článku Michala Havrana autor prirovnáva katolícku cirkev a cirkus („Pošlite Kuffu do cirkusu“), rovnako tak robí Miroslav Kocúr („katolícka cirkev je len folklórny súbor a cirkus, v ktorom nechcú vystupovať”). Obaja autori rovnako agresívne útočia na duchovného otca Mariána Kuffu. Obaja autori používajú rovnaký pejoratívny slovník (folklór, monštrá, debili, a pod.).

Z uvedených faktov je zrejmé, že obaja autori článkov hanobiacich kresťanstvo a katolícku cirkev používajú rovnakú ideologickú argumentáciu a dlhodobo spolu svoju činnosť koordinujú. Signatári výzvy na podporu Michala Havrana sú navyše skoro totožní so signatármi tzv. memoranda progresívnych veriacich zo dňa 5. júla 2018, ktorí sa profilujú ako podporovatelia politického hnutia Progresívne Slovensko, organizujúce pravidelné politické demonštrácie na Slovensku.

Autor Miroslav Kocúr pracoval v minulosti a poberal financie ako riaditeľ Via Iuris o.z., ktoré je financované zo zahraničia, najmä zo zdrojov poskytovaných miliardárom George Sorosom. Z uvedených skutočností je zrejmé, že obaja autori publikujú hanobiace články svoju činnosť nielen koordinujú, ale sú súčasťou hnutia, ktoré má svoje, predovšetkým politické, ciele.

Naša advokátska kancelária podala dnes trestné oznámenie v súvislosti s publikovaním rozhovoru s Miroslavom Kocúrom v Denníku N, pre porušenie ustanovení § 421 Tr. zák. spočívajúce v založení, podpore a propagácii hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, § 423 Tr. zák. spočívajúce v hanobení národa, rasy a presvedčenia, a to ako člen extrémistickej skupiny, § 340 spočívajúce v neoznámení trestného činu, § 345 Tr. zák. spočívajúce v krivom obvinení, § 373 Tr. zák. spočívajúce v ohováraní. Autori hanobiacich článkov vynakladajú veľké úsilie, aby zničili Božiu cirkev. Boh má však rád aj nenávistných hriešnikov, pán Ježiš zomrel aj za nich. Možno to raz pochopia.

Viac o téme: Richard VašečkaMilan Chatur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu