Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšie politické nezhody! Všetko začalo rozhodnutie hnutia Za slušné Slovensko, opozícia sa búri

Sprava: Veronika Bruncková, Juraj Šeliga a vľavo Karolína Farská Zobraziť galériu (4)
Sprava: Veronika Bruncková, Juraj Šeliga a vľavo Karolína Farská (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Iniciatíva Za slušné Slovensko v pondelok poriadne rozbúrila relatívne pokojné politické vody. V nadchádzajúcich komunálnych voľbách totiž vyjadrila podporu trom kandidátom, za čo od niektorých predstaviteľov opozície schytala poriadnu kritiku.

Ide o kandidáta na primátora Bratislavy Matúša Valla, kandidáta na primátora Nitry Mareka Hattasa a kandidáta na primátora Žiliny Petra Fiabána. Zástupcovia iniciatívy deklarujú, že naďalej ostávajú občianskou iniciatívou a že do politiky nevstúpili. Uvedomujú si však, že môže prísť časť kritiky za to, že niekoho podporia. 

„My však len hovoríme, títo ľudia sa hlásia k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a spĺňajú tie podmienky. Ak chceme zmenu v krajine a voláme po slušnom i spravodlivom Slovensku, tak cítime povinnosť povedať ľuďom, ako to vidíme my," uviedol člen iniciatívy Juraj Šeliga.

Podporiť chcú aj ďalších nezávislých kandidátov na poslancov zastupiteľstiev či na primátorov a starostov v obciach a mestách Slovenska, ktorí sa budú hlásiť k vízii a ktorých si vyberú.

Kardinálna hlúposť, tvrdí Galko

Podpredseda SaS Ľubomír Galko podporu považuje za druhú amatérsku chybu iniciatívy v poslednom čase. „Prvá bola pamätné zrušenie finálneho protestu, na ktorý mohlo dôjsť v Bratislave kľudne aj 100.000 ľudí a umožnenie sa nadýchnuť novopostavenej potemkinovskej smeráckej zločineckej skupine. Tým sa vtedy de facto zabila možnosť okamžitej zmeny," uviedol na Facebooku.

Podporou vybratým trom kandidátom vraj dosiahnu iba to, že na ďalší protest polovica ľudí, ktorí sú priaznivcami niektorých politických strán a cítia sa podvedení, nepríde. „Tých mladých ľudí si vážim a drukujem im, veď veľa dokázali za posledné mesiace. Ale to im nikto (zrejme sa sem-tam s niekým radia) nevie povedať, že robia kardinálnu hlúposť?" vyjadril sa.

Status Ľubomíra Galka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Ľubomír Galko)

Nerozumieme, odkazujú liberáli

Aj SaS sa v jej oficiálnom vyjadrení čuduje, prečo iniciatíva hovorí iba o podpore nestraníckych kandidátov. „Nerozumieme však slovám o podpore výlučne nestraníckych kandidátov, pretože neexistuje žiadna záruka, že nezávislý kandidát bude vykonávať svoj mandát lepšie ako stranícky kandidát," pýta sa strana.

„Dovolíme si poznamenať, že v prípade kandidátov strany Sloboda a Solidarita majú občania istotu v tom, že budú pracovať v prospech verejného záujmu a keď sa tomuto poslaniu spreneveria, zareagujeme ako strana dôrazne, rýchlo a nekompromisne. Nevieme si predstaviť, kto zareaguje dôrazne a rýchlo v prípade zlyhania nezávislých kandidátov. Veľmi by nás preto potešilo, keby sa ľudia z iniciatívy Za slušné Slovensko pozreli na túto otázku s väčším nadhľadom," dodávajú liberáli. 

Čistokrvná politika

K situácii sa vyjadril aj šéf OĽaNO Igor Matovič. Tvrdí, že rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si nepriali, aby sa z iniciatívy Za slušné Slovensko stala politická strana. „Dnes táto iniciatíva rozhodla, že v každom meste podporí len jedného kandidáta v komunálnych voľbách. Ale to už je čistokrvná politika," píše Matovič.

Politik zároveň dodáva, že lepšia cesta by bola, ak by povedali, že kandidáti, ktorí splnia isté podmienky, budú mať podporu iniciatívy. „Ale ak niekto rozhodne, že len jeden zo všetkých kandidátov v meste je ten "slušný", tak to je čisto čistá politika. A je mi to ľúto. A aj preto, lebo ľudia sa stretali na námestiach bez ohľadu na to, ktorej politickej sile fandili,“ uzatvára.

Status Igora Matoviča
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Igor Matovic)

Podporujú architekta Penty

Podľa šéfa KDH Alojza Hlinu sa iniciatíva rozhodla ovplyvňovať tohtoročné komunálne voľby, nepáči sa mu najmä podpora kandidáta na primátora Bratislavy Matúša Valla. Ľudia podľa Hlinu nestáli na námestiach preto, aby sa nakoniec dozvedeli, že organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko podporujú "architekta Penty".

„Ak sa niekto rozhodne po tom všetkom, čo sme o Pente počuli, pre nich robiť architekta, tak je to jeho rozhodnutie a preberá zaň zodpovednosť," vyhlásil Hlina. Ako tvrdí, ak Vallo bral ako profesijnú výzvu robiť veľké projekty pre firmu so silne problematickým imidžom, tak by si mal byť vedomý, že uchádzať sa o verejnú službu v slušnej krajine je problém.

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

„Bolo veľa umelcov, architektov, ktorí pracovali pre problematických investorov, vládcov, ale nepočul som, že by sa uchádzali o post primátora hlavného mesta toho-ktorého štátu. A už vôbec som nepočul, že im v takomto konaní slušní ľudia tlieskali," skonštatoval Hlina. Kandidátkou KDH na primátorku Bratislavy je Caroline Líšková.

Proti stranám vraj nič nemajú

Iniciatíva neskôr reagovala na obvinenia vyhlásením, že proti politickým stranám nič nemá. „V komunálnych voľbách sme sa rozhodli podporiť nezávislých kandidátov. Tí museli na svoju kandidatúru vyzbierať podpisy od občanov a majú podporu od svojej komunity," uviedli.

Strany majú podľa nich svoje zázemie, kandidáti podporu značiek a musia prejsť straníckym výberom. „Všetko z toho je v poriadku, no silno cítime, že potrebujeme podať pomocnú ruku kandidátom, ktorí na začiatku svojej cesty podporu politických strán nemali vôbec istú. Napriek tomu do toho išli a to treba oceniť," napísali na Facebooku.

Dodávajú, že práve naopak, Slovensko potrebuje slušné strany a slušných politikov. „Dnešné vyjadrenia opozičných politikov to len potvrdzujú," napísali.

Viac o téme: SaSKDHZa slušné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu