Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Gašpar skončí, oznámil Slovensku Pellegrini

Tibor Gašpar a Peter Pellegrini Zobraziť galériu (4)
Tibor Gašpar a Peter Pellegrini (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Peter Pellegrini, ktorý je momentálne dočasne poverený viesť ministerstvo vnútra po Tomášovi Druckerovi, na tlačovke oznámil veľkú novinku. Policajný riaditeľ Tibor Gašpar vo funkcii koncom mája skončí.

Premiér verí, že Smer prinesie kvalitného kandidáta na post ministra. „Rešpektujem rozhodnutie Druckera, aj keď ma to rozhodnutie veľmi mrzí," uviedol Pellegrini. „Pána prezidenta považujem za profesionála na pravom mieste. Je to osoba kompetentná, ktorá má všetky zručnosti riadit Policajný zbor," tvrdí.

„Vnímame aj to, že cez jeho meno sa vytváral enormný politický tlak," tvrdí a to vraj nie je dobré. „Dohodli sme sa s pánom Gašparom, že na pozícii policajného prezidenta skončí," povedal Pellegrini a dodal, že sa tak udeje k 31. máju tohto roka.

Tlačovku môžete sledovať NAŽIVO

Majú dosť času

„Dovtedy máme dostatok času, aby novovymenovyný minister našiel vhodného kandidáta na policajného prezidenta," dodáva Pellegrini. Nechce vraj proces výberu policajného prezidenta urýchlovať, aby nenastali chyby.

Pôjdu vraj štandardným legislatívnym procesom, od 1. júna bude mať policajný zbor nové dočasné vedenie. Podľa Pellegriniho Gašpar nemôže skončiť „dnes, zajtra, ani budúci týždeň“, pretože by tak hrozila destabilizácia policajného zboru.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Gašpar potvrdil, že napĺňa sľub, ktorý dal, že ak sa dohodne s ministrom vnútra na odchode, odíde. Svojím odchodom chce dosiahnuť, aby policajný zbor mohol fungovať bez atakov, politizácie „a bez toho, čo malo značný dopad na to, v akej klíme sa v polícii pracuje".

Po odstúpení z funkcie prezidenta PZ Tibor Gašpar pravdepodobne odíde aj z radov polície, hoci ešte nie je definitívne rozhodnutý. Bol by rád, keby policajný zbor viedol kariérny policajt. "Policajt, ktorý už dnes dosahuje dobré výsledky. V policajnom zbore je dostatok dobrých manažérov," podotkol Gašpar.

Pellegrini uviedol, že od 1. júna bude mať PZ dočasné vedenie. Zástupca, ktorý má prísť v júni po Gašparovi, má byť podľa Pellegriniho profesionál, ktorý nebude vzbudzovať pochybnosti o svojej nestrannosti. "Človek, ktorý sa rozumie policajnej práci na vysokej úrovni. Človek, ktorý nie je prepojený na žiadne politické kruhy, na žiadne politické strany," opísal Pellegrini. Tento zástupca by mal podľa premiéra viesť PZ "zdarne až do voľby nového policajného prezidenta". Voľba by mala prebiehať podľa nových pravidiel, ktoré sú v legislatívnom procese.

„Koniec Tibora Gašpara je veľké víťazstvo ľudí vytrvalo požadujúcich jeho odchod. Avšak zbytočné naťahovanie času do konca mája považujeme za zbytočné zahrávanie sa s dôveryhodnosťou polície. Tibor Gašpar je škodnou policajného zboru a preto by v ňom nemal zostať už ani minútu,“ odkázal Igor Matovič.

Koaličný Most-Híd považuje rozhodnutie premiéra za konštruktívne. Ním zvolený krok označila vládna strana za potrebný. „Ide o krok, ktorý bol potrebný aj v záujme nápravy pokriveného obrazu Policajného zboru," povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Doobedňajšie udalosti

Gašpar dnes doobeda oznámil, že sám z postu policajného prezidenta neodstúpi. Podnet na jeho odvolanie, resp. výmenu vo funkcii by musel dať minister vnútra. Gašpar tak reagoval na včerajšiu tlačovku Druckera, ktorý oznámil, že odstupuje z postu ministra vnútra.

Ten dnes podal do rúk prezidenta Andreja Kisku demisiu a zároveň sa vyjadril, že výmenou policajného riaditeľa sa nič nezmení. Ľudia sú naďalej nespokojní a chystajú ďalšie protesty. Kiska zatiaľ riadením rezortu vnútra poveril premiéra Pellegriniho.

Viac o téme: Peter PellegriniTibor Gašpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu